Românii au economisit 20 mld. lei în fonduri mutuale, la adăpost de dobânzile mici

Autor: Roxana Pricop 14.05.2015

Activele fondurilor mutuale au depăşit pragul de 20 miliarde de lei (4,5 mld. euro), maxim istoric pentru o industrie care s-a detaşat ca performera pieţei de capital în ultimii opt ani şi a ştiut să îşi joace bine cartea în plină criză financiară.

Doar în primele patru luni ale acestui an, românii au plasat 1,4 mld. lei în fonduri mutuale la adă­post de dobânzile mici, de circa 2% pe an, cu care sunt remunerate depozitele bancare.

„A fost un început de an foarte bun. Sperăm ca în acest an activele totale ale industriei să depăşească pragul de 5 miliarde de euro şi să atingem nivelul de un miliard de euro pentru sumele noi atrase de la investitori“, a spus Dragoş Neacşu, pre­şedintele Erste Asset Manage­ment, cel mai mare manager de fonduri cu active de 9 mld. lei.

Cele 70 de fonduri mutuale, ce servesc drept mijloc de economisire pentru peste 318.000 de români, au ajuns în prezent la o pondere de 3% din PIB, în condiţiile în care în 2007, înainte de declanşarea crizei financiare, acestea abia se vedeau în economie, fiind doar 0,3% din PIB. În ultimele 12 luni (aprilie 2014 - aprilie 2015), randamentele aduse de fondurile de obligaţiuni au fost în medie de 5,2%, cu un maxim de 7,2% atins de fondul Erste Bond Flexible Ron.