Dobânzile la lei merg spre noi minime pe piaţa interbancară

Autor: Ciprian Botea 14.05.2015

Indicatorul Robor la 3 luni, referinţa pentru costul creditelor de retail în lei, a scăzut cu 0,1 puncte procentuale în ultima săptămână, la 1,36% pe an, ceea ce indică o schimbare de direcţie după runda de creştere a dobânzilor monetare de la finalul lunii aprilie.

Mişcarea vine inclusiv în contextul deciziei-surpriză a BNR de a reduce cu un sfert de punct procentual dobânda-cheie la lei.

Dobânzile Robor (adi­că rata medie a dobânzilor plasate de bănci pe piaţă) se situează acum sub 1,6% pe an indiferent de scadenţă (care merge de la o zi la un an). Dobânzile Robid (pentru depozitele atrase de bănci din piaţa monetară) sunt sub 1% pe an. Spre comparaţie, dobânzile interbancare se situau la 4-5% pe an în urmă cu numai doi ani. Analiştii nu se aşteaptă ca ritmul de scădere să accelereze în şedinţele ur­mătoare. „Chiar dacă plăţile de pensii şi salarii în sistemul public de la jumătatea lunii mai ar trebui să ajute situaţia lichidităţii, recentele presiuni de slăbire pentru leu ar putea pune presiuni de creştere asupra dobânzilor. Tot în acelaşi sens ar acţiona şi posibile inter­venţii valutare ale băncii centrale, dar nu am văzut asemenea semne pe moment“, con­sideră analiştii ING Bank.

Scăderea costului leilor pe piaţa interbancară înseamnă practic rate mai mici pentru clienţii cu credite în monedă naţională, mai ales că băncile se apropie de un nou punct de resetare a dobânzilor - luna iunie. Chiar şi o scă­dere de 0,1-0,2 puncte procentuale în­seamnă o economie de câţiva zeci de lei lunar pentru un client cu un credit imobiliar, având în vedere nivelul redus al dobânzilor.