Cât de eficient este sistemul bancar: veniturile per angajat sunt mai mici cu 12% decât în ţările din regiune

Autor: Liviu Popescu 15.05.2015

Băncile din România au 1,4 milioane de euro (6,2 mil. lei) active bancare per angajat, sub media de 2,5 mil. euro a ţărilor din Europa Centrală şi de Est, în timp ce raportul venituri nete per angajat este de 74.000 de euro (330.000 lei), cu 12% sub media regională, potrivit datelor dintr-un studiu realizat de compania de consultanţă Deloitte.

Cehia este liderul ţărilor din regiune la capitolul active bancare per angajat, cu 4,5 mil. euro, urmată de Slovacia, cu un raport de 3 mil. euro. Aceste două ţări conduc şi clasamentul raportului venituri nete per angajat, 157.000 de euro şi respectiv 111.000 de euro. Aceste statistici subliniază productivitatea mediocră a sistemului bancar local în pofida reducerii reţelei de sucursale şi a numărului de angajaţi din ultimii ani.

„Este vorba de întreaga dezvoltare a sistemului financiar din România în comparaţie cu alte ţări. La noi a început foarte târziu, iar acest decalaj încă nu a fost recuperat, vorbim aici şi de alţi indicatori economici. Deşi am avut un ritm de dezvoltare mai rapid, ne mai trebuie încă 15-20 de ani până când vom ajunge să ne comparăm cu media regională“, susţine analistul economic Aurelian Dochia.