Consiliul Fiscal: Golurile rezultate din reducerea TVA nu trebuie acoperite din banii de investiţii

Autor: Iulian Anghel 15.05.2015

Consiliul Fiscal nu crede în calculul guvernului potrivit căruia golul bugetar rezultat în urma reducerii TVA la alimente, băuturi nealcoolice şi sevicii de alimentaţie publică va fi pe jumătate acoperit de veniturile suplimentare rezultate din creşterea consumului, prin urmare a avizat „cu rezerve” ordonanţa Executivului de reducere a taxei pe valoare adăugată.

Guvernul a estimat că reducerea TVA la alimente va produce o pierdere de venituri bugetare de 2,4 mld. în 2015, de 5,1 mld. lei în 2016, de 5,5 mld. lei 2017 şi de 5,8 mld. în 2018. În compensare a evaluat la 1 mld. lei în 2015 şi la 1,8 mld. lei între 2016 şi 2018 veniturile bugetare suplimentare obţinute din creşterea de consum ca urmare a reducerii taxei.

Consiliul Fiscal consideră optimistă această evaluare şi a recomandat ieri, în opinia asupra proiectului legislativ de reducerea a TVA, ca guvernul să nu utilizeze surplusul bugetar obţinut în T1 2015, de 5,5 mld. lei, în scopul acoperirii eventualelor goluri rezultate din reducerea taxei până când nu există indicii solide că aceste câştiguri sunt de natură permanentă şi nu temporară.

Consiliul Fiscal – instituţie independentă care trebuie să-şi dea avizul asupra politicilor fiscale ale guvernului – observă că excedentul bugetar din T1 a fost obţinut şi în urma reducerii drastice a cheltuielilor (20% faţă de program), în special a celor de investiţii.

„Consiliul Fiscal atrage însă atenţia că o acomodare a reducerii de TVA aflate în discuţie în această opinie printr-o nouă reducere a investiţiilor publice, în condiţiile în care, începând cu anul 2012, acestea au intrat pe un pronunţat trend descendent (anul 2014 consemnând de altfel minimul ultimilor 9 ani ca procent din PIB după standarde ESA), ar putea avea consecinţe majore pe termen mediu şi lung asupra potenţialului de creştere economică, dat fiind necesarul major de investiţii publice în infrastructură.“