CE, preocupată că unu din cinci români abandonează şcoala înainte de vreme

Autor: Corina Mirea 15.05.2015

România este una dintre ţările în care sistemul de învăţământ este abandonat de cei mai mulţi elevi. Aproape unu din cinci români cu vârste cuprinse între 18 şi 24 de ani care au absolvit doar clasele primare sau gimnaziul nu era înscris într-o instituţie de învăţământ sau de formare educaţională. Mai rău decât noi la capitolul abandon şcolar stau  doar Ungaria, Spania şi Turcia. La nivelul Uniunii Europene, media părăsirii timpurii a şcoli este de circa 11%.



Ministerul Fondurilor Europene a sus­ţinut ieri că „va lua măsuri“ pentru tinerii care nu se află în evidenţele autorităţilor şi pentru şomerii pe termen lung după ce Comisia Europeană (CE) a publicat miercuri recoman­dările de ţară, printre care se află şi conso­lidarea măsurilor privind piaţa forţei de muncă.

Comisia s-a arătat miercuri îngrijorată de soarta tinerilor români şomeri (şomajul în rândul tinerilor este la 23%) sau neînregistraţi şi faţă de cei care abandonează şcoala înainte de vreme.

Comisia a cerut României să adopte cât mai repede o strategie naţională care să reducă abandonul şcolar, în condiţiile în care sistemul de învăţământ de pe plan local are una dintre cele mai mari rate de abandon şcolar din UE, de 18,1% anul trecut, conform datelor publicate de Eurostat.

Cea mai mare rată a abandonului şcolar din România s-a înregistrat în 2010, când ponderea elevilor care au ales să renunţe la studii a ajuns la 19,3%, iar după trei ani în care părăsirea timpurie a sistemului de învăţământ începuse să intre pe un trend descendent atât la nivel naţional, dar şi la nivel preuniversitar, copiii din familiile de pe plan local au revenit la vechile „obiceiuri“.

Recomandarea Comisiei Europene la scurt timp după ce Ministerul Educaţiei a propus în dezbatere publică un proiect de strategie pentru educaţie pe orizontul de timp 2014-2020, în care îşi asumă scăderea abandonului şcolar până la sub 10%. Abandonul şcolar luat în calcul de Eurostat, dar şi de Ministerul Educaţiei se referă la procentul persoanelor care au vârste cuprinse între 18 şi 24 de ani care au absolvit doar gimnaziul sau doar ciclul primar şi care nu mai sunt înscrişi la nicio instituţie de  învăţământ sau de formare.