22% din FP s-au mutat la Londra. Suspectaţi sunt americanii de la Elliott

Autor: Roxana Pricop 15.05.2015

Prima structură a acţionariatului Fondului Proprietatea (FP) după listarea la bursa de la Londra a scos la lumină faptul că 22% din capitalul FP au fost deja împachetate în GDR-uri ce se pot tranzacţiona pe piaţa engleză.

Analiştii spun că cel mai probabil fondul american de hedging Elliott Associates, cel mai mare acţionar cu o deţinere de circa 19% din FP înaintea listării, este cel care şi-a transformat deţinerile din acţiuni româneşti în GDR-uri engleze.

Fondul Proprietatea s-a listat la bursa de la Londra pe 29 aprilie, fondul american de hedging Elliott fiind cel care a cerut prelungirea mandatului pentru administratorul Franklin Templeton de a face listarea secundară în prima jumătate a acestui an. Listarea s-a făcut prin intermediul unor instrumente financiare denumite certificate de depozit (GDR-uri), fiecare dintre acestea având în spate câte 50 de acţiuni FP.

„Este suspectat în mare parte Elliott că şi-ar fi transformat acţiunile FP în GDR-uri, având vedere pachetul mare din capital reprezentat de GDR-uri. Acest lucru dă de în­ţeles că cel sau cei care şi-au transformat acţiunile în GDR-uri preferă să le tranzacţioneze pe bursa de la Londra, decât pe bursa de la Bucureşti“, a spus analistul Mihai Căruntu, şeful departamentului de cercetare din cadrul BCR.