România a încheiat primul trimestru cu excedent de cont curent

Autor: Andra Oprescu 18.05.2015

Contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat un excedent de 406 milioane euro în primul trimestru al anului, faţă de un deficit de 268 milioane euro în aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor BNR.

Contul curent reflectă relaţia economiei României cu exteriorul, incluzând in­tră­rile şi ieşirile de bu-nuri şi servicii, veni­turile şi transferurile curente (banii trimişi de românii care lucrează în străi­nătate şi fondurile eu­ropene).

Excedentul contului curent din perioada ianuarie-martie 2015 s-a produs pe fondul majorării excedentului balanţei veniturilor secundare cu 348 mi­l. euro, al reducerii defi­citului înre­gistrat de balanţa veniturilor pri­mare cu 347 mil. euro şi al majo­rării excedentului balanţei servi­ciilor cu 167 milioane euro faţă de perioada similară a anului trecut.

Excedentul de cont curent poate fi un semnal negativ pentru economie, în condiţiile în care arată îmbunătăţirea exporturilor, în condiţiile scăderii consumului şi a nivelului investiţiilor. Astfel, revenirea economiei este aştep­tată să tempereze creşterea exce­dentului de cont curent. Econo­mia a accelerat în primul trimestru al anului, PIB-ul  urcând cu  4,3% faţă de primul trimestru din 2014, potrivit datelor publicate săptă­mâna trecută de INS. Veştile bune din T1 au dus la reevaluarea pozitivă a progno­zelor  de creştere pe tot anul.

România a înregistrat exce­dent de cont curent în 2013 pentru prima dată din 1990, în timp ce înainte de izbucnirea crizei eco­nomice mondiale s-au înregistrat deficite de cont curent record, de peste 10% din PIB. Anul trecut deficitul de cont curent a fost de circa 1% din PIB.