Afacerile companiei care administrează portul Constanţa, mai mari cu 9% în T1

Autor: Ioan Dornescu 18.05.2015

Compania Naţională „Adminis­tra­ţia Porturilor Maritime“ Constanţa a încheiat primul trimestru al acestui an cu o cifră de afaceri de 73,9 mil. lei (16,6 mil. euro), în creştere cu 9% faţă de perioada similară a anului trecut.

Rulajul a fost susţinut de creşterea traficului de mărfuri, în special al celui de cereale, de la 2,6 mil. tone în primele trei luni ale anului trecut la 5,23 mil. tone în intervalul ianuarie-martie al aces­tui an. „De asemenea, fidelizarea clien­­ţi­lor portului Constanţa şi atragerea de noi parteneri de afaceri au contat în evoluţia rezultatelor“, arată reprezentanţii companiei controlate de Ministerul Transporturilor.

În perioada analizată, compania a înregistrat un câştig brut de 36,8 mil. lei (8,3 mil. euro), în creştere cu 17%. Traficul total de mărfuri înregistrat în porturile maritime româneşti în primul trimestru al anului s-a ridicat la 14 mil. tone, faţă de 12,07 mil. tone în ace­eaşi perioadă din 2014. Din total, 10,6 mil. tone au reprezentat traficul maritim şi 3,34 mili. tone traficul fluvial.

În primul trimestru al acestui an, compania a finalizat două investiţii cu o valoare totală de aproximativ 27 mil. euro, care au vizat îmbunătăţirea infrastructurii şi eficientizarea operaţiunilor portuare, respectiv dezvoltarea capacităţii feroviare în zona fluvio-maritimă a Portului Constanţa.

Ambele investiţii sunt cofinanţate cu bani europeni.

Administraţia Porturilor Maritime Constanţa a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 275 milioane lei (62 milioane euro), mai mare cu 4%, şi un profit brut în creştere de la 80 milioane lei la 92 milioane lei. Bugetul de venituri şi cheltuieli al companiei aprobat pentru 2015 prevede un rulaj de 280,29 milioane lei şi un câştig brut de 49 milioane lei.

Incluzând sateliţii Mangalia şi Midia, Portul Constanţa este al doilea ca mărime la Marea Neagră, după Novorossiysk din Rusia.

Guvernul a anunţat recent că intenţionează să listeze în 2015 sau cel mai târziu anul viitor, la bursele din Bucureşti şi Londra, acţiuni ale mai multor companii, printre care şI ale celei care administrează portul Constanţa.