Video ZF Live. Cât de eficienţă este CEC Bank în prezent şi ce s-ar mai putea face?

Autor: Oana Stupinean 18.05.2015

Ce obiective v-aţi asumat la CEC şi ce aţi obţinut?

„Obiectivul principal al CEC  - să devenim o bancă comercială competitivă, este atins. Am regretul că, pe fondul crizei, nici măcar hotărârea care prevedea majorarea capitalului cu 800 de milioane de lei nu a fost pusă în funcţiune. Ne-ar fi dat posibilitatea înlocuirii sistemului informatic cu un altul. Avem un sistem vechi care a fost completat cu celelalte funcţiuni,“a declarat Radu Graţian Gheţea, preşedintele CEC Bank, la ZF Live. 

De ce banca a avut în 2013 -  de când sunt ultimele date disponibile, profit la jumătate faţă de 2007, adică 56 mil. lei faţă de 98 mil. lei, în timp ce activele băncii au crescut de la 11 miliarde de lei la 25 mld. lei în aceeaşi perioadă?

„Trebuie să ne uităm la ceea ce s-a întâmplat în sistemul bancar, care de la profituri de miliarde de euro înainte de criza din 2008 a ajuns la minusuri de sute de milioane de euro.“, a mai spus Gheţea.

Dar activele per total sistem au rămas la acelaşi nivel, în timp ce activele CEC au crescut – dovadă că v-aţi dublat cota de piaţă, deci la active mai mari rezultatul este mai slab. „Este clar efectul industriei – dobânzile şi marjele au scăzut“, răspunde Gheţea.

Dar de ce nu aţi redus cheltuielile? Vedem curtea plină de BMW-uri, aici la CEC, o bancă de stat. „Pot să vă spun că BMW-urile le-am găsit aici. Un ministru sau un preşedinte de bancă are nevoie de şofer şi maşină pentru eficienţă.“

Vorbind de eficienţă, CEC avea 6.500 de angajaţi în 2007 şi 6.230 în 2013, deci o reducere nesemnificativă. Dacă facem o comparaţie cu UniCredit de exem­plu, cu active de nivel apropiat, funcţionează cu doar 3.000 de angajaţi.

„Sunt mulţumit de ceea ce s-a realizat pentru că trebuie să te gândeşti cum s-a realizat acest lucru. Am redus numărul de sucursale de la 1.418 la 1.060, dar în acelaşi timp am creat la nivelul centralei funcţiuni care nu existau. Trade finance, activitatea de creditare persoane juridice – acum avem două divizii  -IMM-uri şi clienţi mari, divizia de arierate. Sunt mul­ţumit cum arată CEC şi că am ajuns să concurăm de la egal la egal cu celelalte bănci. Avem depozite atrase de 23 miliarde de lei, plasamente de 13 miliarde de lei, solvabilitate 12,5-13,0% (10% prag minim în România - n.red.).“

Urmăriţi aici mai multe subiecte din ZF Live