Hidroelectrica decide pe 28 mai soarta dividendelor de 960 mil. lei

Autor: Roxana Pricop 19.05.2015

Administratorul judiciar al Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie din România, aflat în insolvenţă, a convocat pe 28 mai Adunarea Generală a Acţionarilor companiei pentra a aproba propunerile de dividend pentru anul 2014.

Pe 6 aprilie, Remus Borza, administratorul judiciar al Hidroelectrica, a declarat pentru ZF că va propune creditorilor şi acţionarilor companiei distribuţia de dividende reprezentând 80% din profitul record de 1,2 miliarde de lei raportat în 2014. Distribuţia s-ar ridica la 960 milioane de lei (valoare brută).

Statul, care prin Ministerul Energiei deţine 80% din capitalul companiei, ar urma să încaseze dividende în valoare brută de 768 mil. lei (174 mil. euro) de la Hidro­electrica. Dividen­dele pe care statul le va încasa de la Hidroelectrica sunt mai mici decât dividendele înca­sate de la Romgaz (849 mil. lei în contul unei participaţii de 70% din capital) şi mai mari decât dividendele încasate de la grupul de distribuţie Electrica (121 mil. lei în contul unei participaţii de 48,7% din capital), cele­lalte două perle ener­getice din portofoliul statului. Potrivit legii, companiile de stat sunt obligate să distribuie cel puţin 50% din profit sub formă de dividende. 

Al doilea acţionar al Hidroelectrica este Fondul Proprietatea, cu o participaţie de 20% din capital. Fondul ar avea de încasat dividende de 192 milioane de lei (43,6 mil. euro). Suma pe care fondul o va încasa este peste valoarea dividendelor de la Petrom, cea mai valoroasă participaţie din portofoliu, în cuantum total de 120,5 milioane de lei.