BCR Leasing şi-a bugetat vânzări de 100 milioane de euro pentru anul acesta

Autor: Liviu Popescu 19.05.2015

BCR Leasing, companie de leasing afiliată celei mai mari bănci locale, a raportat pentru primul trimestru un profit net de 6,3 milioane de lei (1,4 mil. euro), de nouă ori peste nivelul din aceeaşi perioadă a anului trecut, datorită creşterii cu 9% a soldului finanţărilor şi dublării vânzărilor. Valoarea bunurilor finanţate pe primele trei luni a fost de 123 mil. lei (28 mil. euro).

„Ne aşteptăm să continuăm trendul cu care am început, iar până la sfârşitul anului să ajungem la finanţări de 100 milioane de euro. Echipamentele sunt şi vor rămâne o parte a planului nostru de dezvoltare, putem dezvolta acest segment“, consideră Bogdan Speteanu, directorul general al BCR Leasing.

Speteanu susţine că BCR Leasing ocupa locul trei la finele lunii martie, cu o cotă de piaţă de 8%. Compania de leasing se poziţiona pe locul şase al clasamentului companiilor de leasing în funcţie de valoarea bunurilor finanţate la finele anului trecut, cu o cotă de piaţă de circa 6%, potrivit unor date publicate anterior de ZF.

Veniturile operaţionale ale companiei au ajuns la 13 mil. lei în primul trimestru, iar cheltuielile operaţionale la 5 mil. lei.

Provizioanele de risc au avut un impact negativ de 900.000 lei în primele trei luni, la jumătate faţă de cel din aceeaşi perioadă a anului trecut. „Eforturile din ultimii ani de curăţare a bilanţurilor au dat roade. Totodată s-a schimbat şi comportamentul clienţilor.“

Vehiculele au avut o pondere de 76% din totalul bunurilor finanţate, respectiv circa 20 mil. euro, restul fiind echipamente. În cazul vehiculelor comerciale grele, volumul finanţat a crescut de peste trei ori, la 13 mil. euro. Volumele finanţate pentru autoturisme s-au ridicat la aproximativ 6 mil. euro, în scădere cu 400.000 de euro faţă de primul trimestru din 2014. Speteanu a adăugat că preferinţele clienţilor încă se păstrează pentru autoturisme rulate.

BCR Leasing a trecut în anii de după criză printr-un proces de restructurare, de curăţare a portofoliului şi de integrare a modelului de business cu banca. Cross-sellingul cu BCR a reprezentat principalul canal de vânzare în primul trimestru, cu un volum de vânzări de 16 mil. euro, de 2,6 ori peste nivelul din aceeaşi perioadă a anului trecut. Astfel, cross-sellingul a ajuns la 60% din portofoliu.

Piaţa totală de leasing auto a cumulat în primele trei luni 277 mil. euro, în creştere cu 14% faţă de perioada ianuarie-martie de anul trecut, potrivit unor date prezentate de BCR. Volumul finanţărilor pentru autoturisme a fost de 133 mil. euro, în creştere cu 23 mil. euro. Leasingul de vehicule comerciale grele a avut o valoare de 112 mil. euro, cu 17% peste nivelul de acum un an.

Având în vedere că finanţările auto reprezintă trei sferturi din piaţa de leasing, rezultă că finanţările totale din primele trei luni au cumulat circa 370 mil. euro.

În primele trei luni de anul trecut, piaţa de leasing a însumat 310 mil. euro, potrivit datelor ALB – Asociaţia Societăţilor de Leasing.