Programul vedetă a fondurilor din exerciţiul financiar 2014 - 2020 va fi aprobat în iunie

Autor: Iulian Anghel 19.05.2015

Programul Infrastructură Mare – vedeta programelor din exerciţiul financiar 2014 – 2020, cu o alocare de peste 9 mld. euro – va fi aprobat de Comisia Europeană în iunie, crede ministrul de resort Marius Nica.

Nica s-a întâlnit ieri cu comisarul pentru dezvoltare regională Corina Creţu şi spune că au stabilit ca tot în iunie să fie transmisă Comisiei şi lista proiectelor aferente perioadei 2007 – 2013 pe care România doreşte să le finalizeze până la finalul acestui an (care coincide şi cu finalul exerciţiului financiar).

România beneficiază în exerciţiul financiar 2014 – 2020 de aproximativ 40 mld. euro, între care 22 mld. euro sunt fonduri structurale.

În cadrul programelor structurale, cea mai mare finanţare o va avea programul Marea Infrastructură (care va îngloba şi POS Mediul, din actualul exerciţiu financiar, cu o alocare de 4,2 mld. euro). Este vorba despre 9 miliarde de euro.

În actualul exerciţiu financiar programul Transporturi are o alocare de 4,3 mld. euro, din care a absorbit jumătate. Programul Operaţional Transporturi care în urmă cu doi ani era ultimul la absorbţia de fonduri a ajuns fruntaş între programele operaţionale reuşind să absoarbă aproape 60% din suma pusă la dispoziţie, echivalentul a 2,5 miliarde de euro din totalul de 4,3 miliarde de euro.

POS Mediu a reuşit să primească de la Bruxelles 1,9 miliarde de euro până la sfârşitul lunii martie.

Ministerul Transporturilor s-a lansat din nou în promisiuni, în ultima variantă a Master Planului de Transport. Astfel, circa 960 de kilometri de autostrăzi noi, pe rute precum Sibiu – Piteşti, Câmpia Turzii – Târgu-Mureş sau Bacău – Paşcani, sunt propuşi să apară pe hartă până în 2020, costul final al acestor drumuri fiind de 8,8 miliarde de euro.