Ministrul Energiei despre energia regenerabilă: Răul a fost făcut, asta e situaţia, nu o putem schimba

Ziarul Financiar 19.05.2015

"Când faci pe scară largă energie regenerabilă trebuie să ai sistemul care să îţi ţină spatele, de aceea ne ducem pe Tarniţa. (...) Asta este situaţia, nu o putem schimba. Răul a fost făcut (...)", a spus Gerea la conferinţa Mediafax Talks about Energy.

Producţia de energie regenerabilă este sprijinită de stat prin mecanismul certificatelor verzi. Acest sistem prevede că producătorii de energie verde primesc gratuit certificatele verzi. Producătorii vând aceste certificate furnizorilor de energie, obligaţi prin lege să le cumpere. După ce le cumpără, furnizorii includ costul de achiziţie a certificatelor verzi în facturi. Astfel, factura plătită de toţi consumatorii creşte, iar energia verde este practic finanţată de populaţie şi firme.

În urmă cu doi ani Guvernul a observat, după ce mari companii consumatoare de energie au lansat ipoteza ieşirii de pe piaţă sau pe cea a reducerii producţiei, acuzând costurile ridicate ale energiei verzi, că sprijinul acordat energiei verzi cauzează dificultăţi consumatorilor în ce priveşte plata facturilor. Din 2013 Guvernul a decis să reducă sprijinul acordat energiei verzi, ceea ce a nemulţumit investitorii în unităţi de producţie a energiei regenerabile.

Una dintre soluţiile identificate de autorităţi pentru a stabiliza sistemul energetic, în contextul creşterii ponderii energiei verzi în consum din ultimii ani, a fost construcţia hidrocentralei Tarniţa, proiect gândit însă încă din perioada fostului regim comunist, al cărei rol este de a echilibra sistemul energetic.

Deşi statul a încercat de mai multe ori să atragă investitori privaţi în proiectul Tarniţa, încă nu a reuşit să convingă pe nimeni. Drept urmare, statul a inclus în acţionariatul Hidro Tarniţa, compania de proiect creată pentru a derula investiţia de 1,1 miliarde de euro de la Tarniţa, câteva companii de stat. Aceste companii însă nu au capacitatea financiară de a susţine proiectul.

Astfel, Gerea spune că tot ce poate statul să facă este să încurajeze diverse companii private să se implice în această investiţie.

"Nu putem face altceva decât să încurajăm investitorii să se uite la Tarniţa. Avem discuţii cu un grup din energie verde căruia i-am zis să privească în această direcţie", a spus Gerea.

Prezent la conferinţă, Marius Cernat, director în Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei, a spus că producătorii de energie regenerabilă plătesc dezechilibrele, adăugând că acesta este modul în care investitorii în energia verde contribuie la siguranţa sistemului.

În opinia lui Cernat, dacă statul ar fi obligat producătorii de energie verde să investească şi la Tarniţa, având în vedere că această hidrocentrală ar avea rolul de a echilibra sistemul, valoarea jutorului prin certificate vezi ar fi crescut, ceea ce ar fi o pus o presiune suplimentară pe facturilor consumatorilor.

Gerea a obiectat, spunând că "nu ne încălzeşte" că există astfel de compensaţii financiare, pentru că statul vrea să corecteze dezechilibrele generate de energia verde şi lucrează să găsească o soluţie ca în viiitor orice capacitate de energie regenerabilă suplimentară să găsească un "back-up".

"Ne preocupă probleme cauzate de energieiile regenerabile şi încercăm să corectăm acest lucru", a spus Gerea.

Dacă în privinţa modului în care statul a încurajat producţia de energie verde Gerea spune că statul nu poate să facă nimic, el a afirmat că nu trebuie să ne resemnăm atunci când vine vorba de sectorul minier, care nu a beneficiat de un suport adecvat de-a lungul timpului. Cei doi mari poducători de energie şi cărbune sunt concentraţi în regiunea Olteniei.

"România are mare nevoie de a-şi lămuri direcţia de acţiune. Comisia Europeană trebuie să înţeleagă că securitatea energetică este elementul central al arhitecturii energetice, dar aceasta nu poate fi atinsă blocând capacitatea de intervenţie a statului în sectoarele strategice. Mă refer la capacitatea aproape zero în conservarea unităţilor pe bază de cărbune, de exemplu. Acest domeniu nu a beneficiat de suport adecvat de-a lungul anilor, unde s-au făcut investiţii degeaba", a spus Gerea.

El a adăugat că astfel statul a constatat necompetitivitatea acestui sector, "dar asta nu înseamnă că trebuie să ne resemnăm cu asta".

"Aşa ajungem să vedem că nu putem vorbi de mix energetic şi securitate energetică făcă aceste unităţi. Tot ce era valabil acum patru ani nu mai este valabil în prezent", a mai spus ministrul Energiei.