Fondul Proprietatea a ajuns la jumătatea celui de-al cincilea program de răscumpărări

Autor: Roxana Pricop 20.05.2015

Fondul Proprietatea (FP) a achiziţionat un pachet de 115,6 milioane de acţiuni proprii pe care a plătit 101,6 mil. lei în cadrul celui de-al cincilea program de răscumpărări ce vizează achiziţia a 227 milioane de titluri proprii.

Acţiunile răscumpărate vor fi şterse din capi­talul social al FP, după încheierea pro­gra­mului. Cel de-al cincilea program de răs­cum­pă­rări a început pe 10 februarie. Luând în cal­cul un rulaj mediu de 8 milioane de acţiuni pe care fondul îl răscumpără săptămânal, ar re­zul­ta că actualul program se va încheia peste aproape patru luni. Din 10 februarie până în pre­zent, preţul acţiunilor FP s-a apreciat cu 3%, faţă de un avans de 5,4% al indicelui BET, principala referinţă a bursei de la Bucureşti.

Un impact mai puternic asupra preţului acţiunilor FP a avut-o listarea fondului la bursa din Londra din 29 aprilie. Investitorii au speculat evenimentul listării la Londra, iar preţul acţiunilor a urcat până la 0,93 lei/titlu, pentru ca ulterior să revină sub pragul de 0,9 lei. În prezent, acţiunile FP se tranzacţionează la o cotaţie de 0,89 lei/titlu, uşor sub nivelul de la începutul anului.

WikiZF: Profilul companiei Fondul Proprietatea

Din cel de-al cincilea program de răscumpărări au rămas de achiziţionat 112 milioane de acţiuni, în valoare de 100 milioane de lei, calculat la cel mai recent preţ din piaţă. Fondul îşi finanţează răscumpărările de acţiuni din lichidităţile de care dispune, în valoare de 119 milioane de lei la finalul lunii aprilie. Recent, fondul s-a împrumutat cu 500 milioane de lei de la Citibank pentru a-şi asigura lichidităţile necesare pentru viitoarele distribuţii de cash şi răscumpărări.

În luna iunie, fondul va distribui 600 milioane de lei către acţionari din capitalul social. De asemenea, în toamnă este aşteptat să înceapă cel de-al şaselea program de răscumpărări ce vizează achiziţia a 891 milioane de acţiuni. În premieră, răscumpărările se vor putea derula şi pe bursa de la Londra, unde se tranzacţionează instrumente financiare numite GDR-uri, fiecare cu câte 50 de acţiuni FP „în spate”.