Iohannis: Pentru România, o viziune economică sănătoasă înseamnă un mediu de afaceri concurenţial

Autor: Valentina Postelnicu 20.05.2015

Potrivit unui comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale, la întrevedere au fost prezenţi lideri ai organizaţiilor de business, ai asociaţiilor patronale, precum şi ai Camerei de Comerţ şi Industrie a României.

În cadrul întâlnirii, preşedintele Klaus Iohannis a declarat că această primă rundă de consultări a avut, în principal, rolul de a evalua oportunităţile, problemele şi priorităţile mediului de afaceri românesc. Totodată, preşedintele Klaus Iohannis a subliniat faptul că interesul Administraţiei Prezidenţiale este de a stimula cât mai puternic şi sustenabil, în acelaşi timp, iniţiativa privată şi antreprenoriatul din economia românească.

Reprezentanţii mediului de afaceri au apreciat, potrivit sursei citate, că, prin astfel de întrevederi, Preşedintele României le oferă oportunitatea de a-şi exprima opiniile privind aspectele care influenţează buna funcţionare a mediului de afaceri.

”Reprezentanţii mediului de afaceri au susţinut necesitatea unui climat economic favorabil, care să stimuleze crearea de valoare adăugată în şi pentru economia românească, în special în domeniile care reprezintă avantaje competitive pentru România”, a transmis Administraţia Prezidenţială.

În cadrul discuţiilor, una din principalele preocupări ale mediului de afaceri a fost reprezentată de creşterea semnificativă a calităţii actului legislativ, astfel încât legislaţia şi politicile guvernamentale să rezolve cu adevărat problemele cu care se confruntă mediul de afaceri şi, în general, economia. În acest context, dincolo de calitatea lor economică de angajatori, reprezentanţii mediului de afaceri constituie parteneri reali în dialogul social şi instituţional.

Preşedintele Klaus Iohannis a apreciat că, ”pentru România, o viziune economică sănătoasă înseamnă un mediu de afaceri concurenţial, care ţine cont şi de protecţia socială, o economie competitivă în care capitalul autohton şi investiţiile străine să valorifice cât mai bine oportunităţile economice existente, pentru crearea de locuri de muncă şi bunăstare economică generală”.

La finalul întâlnirii, şeful statului a apreciat opiniile reprezentanţilor mediului de afaceri, potrivit cărora predictibilitatea, stabilitatea şi transparenţa regulilor economice reprezintă condiţii esenţiale pentru încurajarea antreprenoriatului şi a investiţiilor, importanţa acestora fiind subliniată chiar în cadrul Programului său Prezidenţial.

Preşedintele Klaus Iohannis a accentuat importanţa încrederii întreprinzătorilor în politicile economice pentru dezvoltarea unui sector privat puternic, dar şi necesitatea restabilirii durabile a acestei încrederi în cazul mediului de afaceri românesc, se mai arată în comunicatul de presă al Preşedinţiei.

La întâlnirea de la Palatul Cotroceni au participat Daniela Nemoianu, preşedintele Camerei de Comerţ Americană în România, Florin Pogonaru, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România, Mihai Daraban, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României, Florian Costache, preşedintele Patronatului Naţional Român şi preşedinte CES, Ovidiu Nicolescu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România, Matei Agathon, vicepreşedintele Alianţei Confederaţiilor Patronale din România, George Constantin Păunescu, preşedintele Uniunii Generale a Industriaşilor din România, Mihai Marcu, preşedintele Romanian Business Leaders, Steven van Groningen, vicepreşedintele Consiliului Investitorilor Străini, Cristian Pârvan, preşedintele Patronatului Serviciilor Private din România, Adrian Vascu, prim-vicepreşedintele Uniunii Profesiilor Liberale din România, Sorin Minea, preşedintele Romalimenta, Mihai Manoliu, preşedintele Confederaţiei Naţionale a Patronatului Român, Ioan Dan Gheorghiu, preşedintele Confederaţiei Patronale Concordia, Ioan Lucian, preşedintele Uniunii Naţionale a Patronatului Român şi Mihai Ionescu, secretar general al Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România.