Fitch a revizuit în jos ratingul de sprijin al Băncii Transilvania

Autor: Roxana Pricop 21.05.2015

Agenţia internaţională Fitch a revizuit în jos ratingul de sprijin al Băncii Transilvania (simbol bursier TLV) de la „3“ la „5“, indicator ce măsoară posibilitatea de a primi susţinere extraordinară în caz de nevoie, în special din partea autorităţilor guvernamentale. În acelaşi timp, plafonul ratingului de sprijin al BT a fost notat „fără plafon“ de la „BB-“. Restul rating-urilor BT au rămas neschimbate.

Anunţul a avut un impact redus asupra acţiunilor TLV, care au stagnat la cotaţia de 2,435 lei/titlu în prima parte a şedinţei de tranzacţionare de ieri.

Banca consideră demersul Fitch ca fiind firesc în contextul schimbărilor legislative la nivel european şi internaţional, potrivit unui raport emis pe bursa de la Bucureşti. Politicile iniţiate la nivel internaţional au redus substanţial posi­bilitatea oferirii de sprijin suveran băncilor co­mer­ciale din Statele Unite ale Americii, Elveţia şi Uniunea Euro­peană, po­trivit Fitch. Direc­tiva UE de instituire a unui cadru pentru redresarea şi re­zo­luţia instituţiilor de credit şi a firmelor de investiţii, aplicată statelor membre ale UE de la 1 ia­nua­rie 2015, oferă cadrul legal care stipulează că toate insti­tu­ţiile bancare aflate în dificultate vor putea solicita sprijinul cre­ditorilor şi al acţionarilor lor şi mai puţin organismelor guvernamentale.

WikiZF: Profilul companiei Banca Transilvania

Astfel, majoritatea băncilor din Uniunea Europeană înregistrează revizuiri similare ale indicatorilor. Tot ieri, Fitch a revizuit în jos ratingul de sprijin pentru banca poloneză Getin Noble Bank la „5“ de la „3“.

Banca Transilvania este una dintre cele mai mari bănci din România, cu o cotă de piaţă de 9,8%. Lichiditatea structurală a BT este de 55,4%, peste media sistemului bancar. Politica de provizioane a băncii este prudentă: gradul de acoperire a creditelor neperformante la sfârşitul anului 2014 este de 122,8%.

Banca a încheiat primul trimestru cu un profit brut de 177,19 milioane de lei. Cel mai mare acţionar la BT este Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, cu o deţinere de 14,6% din capital.