Au ieşit miliarde de euro. Expunerea băncilor din „Iniţiativa Viena“ a scăzut cu o treime în şase ani

Autor: Ciprian Botea 21.05.2015

Cele nouă grupuri bancare străine care au participat în primăvara anului 2009 la acordul „Iniţiativa Viena“ şi-au redus expunerile cu 29% în perioada martie 2009 - febru­arie 2015. Scăderea în termeni nominali a expunerii a fost de circa 9 miliarde de euro. Acordul fusese semnat cu statul român şi prevedea menţinerea expunerilor locale.

Cele nouă bănci care au particat la acest acord aveau o expunere pe România de circa 32 mld. euro în martie 2009, potrivit unor date publicate anterior de BNR. Aceasta în­seamnă că în prezent au mai ră­mas 23 mld. euro. Acor­dul a expirat în 2012, moment în care procesul de dezintermediere a devenit foar­te vizibil.

Acordul fusese intermediat de creditorii internaţionali ai României şi semnat cu Erste, Raiffeisen, Eurobank, NBG, Uni­Credit, Société Géné­rale, Alpha Bank, Volks­bank şi Pi­ra­eus. Cele nouă grupuri deţin prin subsidiarele locale două treimi din activele de 81 mld. euro ale sistemului bancar.

Procesul de dezintermediere s-a reflectat în ultimii ani în scăderea aproape la jumătate a liniilor de finanţare primite de subsidiarele locale de la băncile-mamă şi cu o treime a depozitelor pe termen mediu şi lung constituite de nerezidenţi, acestea din urmă fiind în cea mai mare parte tot forme de sprijin din partea acţionarilor străini.

Acordul încheiat în martie 2009 prevedea pe lângă menţinerea expunerilor şi a angajamentelor de a consolida capitalul subsidiarelor locale, prin menţinerea indicatorului de solvabilitate peste 10%. Ulterior, acordul a fost flexibilizat, cerinţa fiind ca expunerile să fie menţinute la 95% din nivelul iniţial.

Băncile locale au fost forţate practic să se bazeze mai mult pe resursele atrase de la clientela locală. Liniile de finanţare din străinătate fuseseră practic principalul motor de creştere a creditării, mai ales a creditării în valută, în perioada de boom economic. Liniile de finanţare mai însumează doar 12 mld. euro, în timp ce depozitele nerezidenţilor au scăzut sub 6 mld. euro. Depozitele de la clientela locală au crescut cu 50% în ultimii şase ani, la aproape 230 mld. lei.

Chiar dacă  au renunţat să-şi mai susţină cu linii de finanţare subsidiarele locale, acţionarii străini au continuat totuşi să susţină cu capital băncile locale, măsurile de majorare a capitalului fiind luate mai ales la presiunea BNR. Doar pe parcursul anului trecut au fost efectuate injecţii de capital de aproape 400 mil. euro. Băncile aveau la finalul lunii martie un capital de 6,2 mld. euro.

Sistemul bancar local este controlat în proporţie de aproape 90% de acţionariatul străin. Specialiştii BNR atrăgeau atenţia în ultimul raport de stabilitate financiară că băncile au rezerve de capital şi lichiditate suficiente pentru a face faţă unor eventuale şocuri din economie, dar trebuie să dea drumul creditării, să-şi cureţe portofoliile de credite neperformante şi să prevină scăderi abrupte ale bilanţurilor prin repatrierea liniilor de finanţare de la băncile-mamă.