România are, după 25 de ani de capitalism, o lege a insolvenţei personale

Autor: Andra Oprescu 21.05.2015

Un debitor care nu îşi mai poate achita datoriile poate beneficia de un plan de rambursare pe 5 ani, a decis ieri în unanimitate Camera Deputaţilor, care a votat o iniţiativă legislativă în acest sens. Legea merge la promulgare.

Tehnic, ea nu va putea fi aplicată imediat după publicarea în Monitorul Oficial întrucât va fi nevoie de mai multe hotărâri de guvern înainte de punerea ei în practică.

„La câte trebuie puse la punct - legislaţie secundară, structuri, bugete, reguli etc. – şi, mai ales, câte instituţii trebuie implicate în viitor, eu nu văd o aplicare reală a legii mai devreme de 12 luni de la publicarea ei. Probabil nici păstrarea soluţiei preluării dosarelor de către actualele instanţe n-ar fi dus în mod real la o aplicare mai rapidă a legii, din lipsa capacităţii instanţelor de a prelua dosarele. Însă toate acestea sunt speculaţii în lipsa unor studii de impact date publicităţii. Ar fi, de asemenea, de văzut dacă bugetul de stat pentru 2015 prevede su­mele de bani din care ur­mează să funcţioneze aceste comisii, ori dacă abia pentru 2016 vor fi bugetate astfel de chel-tuieli“, consideră Ciprian Dra­gomir, parte­ner al fir­mei de avocatură Tuca Zbârcea şi Asociaţii.

Legea presupune o procedură administrativă care îi permite persoanei îndatorate să îşi achite datoriile timp de 5 ani, cu posibilitatea de prelungire pentru încă un an.

Dacă nu mai există şanse de redresare, există şi o a doua procedură, de lichidare a activelor. În forma adoptată a proiectului de lege se precizează că insolvenţa personală poate fi cerută fie de persoana îndatorată, dacă aceasta nu îşi poate achita două sau mai multe datorii faţă de doi sau mai mulţi creditori, în decurs de 30 de zile de la data scadentă a acestor datorii, fie de cre­ditor, dacă acesta poate dovedi că debitorul nu îşi poate achita datoria şi dacă suma datorată către acesta depăşeşte 25.000 de lei.

Pe durata procedurii este suspendată orice executare silită şi nu se mai acumulează dobânzi sau penalităţi.

Planul de rambursare a datoriilor se va desfăşura sub supravegherea unui administrator desemnat de o comisie de insolvenţă. La nivel naţional va fi constituită comisie naţională de insolvenţă, dar vor exista şi comisii teritoriale. Administratorul este desemnat de o comisie territorială dintre practicienii în insolvenţă, executorii judecătoreşti, avocaţii şi notarii publici înscrişi în „Lista administratorilor procedurii şi lichidatorilor pentru procedura insolvenţei persoanelor fizice“. Iniţial procedura urma să se facă sub controlul instanţelor judecătoreşti, dar legea a fost modificată pentru a nu se ajunge la un blocaj al justiţiei.

“Trendul in Europa pare să fie de a limita cât mai mult numărul autorităţilor statului implicate în procedurile de insolvenţa a persoanei fizice. Avem de a face cu un plan de restructurare a datoriilor cât mai simplu (şi, implicit, cât mai credibil) la sfârşitul căruia se află de fapt, de cele mai multe ori o iertare de datorie – semnificativă uneori.Trendul european merge în direcţia unei a doua sanşe. Evident ca aceasta trebuie balansată cu mijloace de a garanta utilizarea corectă a acestei proceduri şi prevenirea abuzurilor. Rămâne de văzut dacă, în practică, acest act normativa se va încadra în trendul larg sau nu”, spune Sebastian Guţiu, partener al firmei de avocatură Schoenherr.