Köber din Piatra-Neamţ, la maximul ultimilor cinci ani

Autor: Ioan Dornescu 22.05.2015

Producătorul de lacuri şi vopsele Köber din Piatra-Neamţ, controlat de omul de afaceri Aurel Köber, a încheiat 2014 cu o cifră de afaceri de 208,2 milioane lei (47 mil. euro), în creştere cu 5% faţă de anul anterior, marcând cel mai bun rezultat din ultimii cinci ani.

Afacerea pornită imediat după Revo­luţie de antreprenorul din Piatra-Neamţ a încheiat astfel al patrulea an consecutiv de creş­tere pe una dintre cele mai zbuciumate pieţe mar­cate de exit-uri şi tranzacţii mai ales în perioada 2012-2013 când reducerea volumului de vânzări a dus către o consolidare în industrie.

Köber este cea mai mare afacere antreprenorială din piaţa de lacuri şi vopsele decorative, cu o valoare estimată de 150-160 milioane euro anual. Vânzările de anul trecut au fost influenţate pozitiv de dezgheţarea sectorului rezidenţial şi de renovări, iar datele din primul trimestru indică o continuare a trendului ascendent.

Compania din Piatra-Neamţ este activă şi pe segmentul producţiei de centrale termice, iar cifra de afaceri nu vine exclusiv din producţia de vopsele.

Prima fabrică a companiei, specializată în vopsele şi răşini, a fost deschisă în 1991, în localitatea Turtu­reşti, judeţul Neamţ.

Köber are trei unităţi de producţie: una de vopsele decorative, una de vopsele industriale şi una de centrale termice, având un număr de circa 500 de angajaţi.