Bancpost a raportat la trei luni un profit net de 25 milioane de lei

Autori: Raluca Ghinea , Liviu Popescu 22.05.2015

Bancpost, subsidiara locală a grupului elen Eurobank, a obţinut în primul trimestru un profit net de 25,2 milioane lei (5,7 mil. euro), în condiţiile creşterii veniturilor operaţionale cu 7% şi reducerii cheltuielilor operaţionale cu 16%. Este pentru prima dată de la izbucnirea crizei când Bancpost raportează rezultatele financiare la nivel trimestrial, anterior acestea fiind transmise doar la nivel de grup.

„Exerciţiul de management accelerat al creditelor neperformante desfăşurat în ultimul trimestru din 2014 şi cel de îmbunătăţire a calităţii portofoliului de credite performante sunt vizibile în ambele segmente, retail şi corporate. Pon­derea NPL în total portofoliul a scăzut la 16,3%, comparativ cu 21% în trimestrul I din 2014“, se arată într-un comunicat al băncii.

Cheltuielile operaţionale s-a redus în urma redimen­sionării reţelei teritoriale şi a procesului de optimizare şi eficientizare a operaţiunilor centralei băncii, indicatorul costuri/venituri înregistrând o îmbunătăţire cu 20%.  Banc­post are în prezent 166 de sucursale şi agenţii, cu jumătate mai puţin faţă de acum patru ani. Numărul de angajaţi s-a redus la 2.500 de persoane.

Volumul creditelor şi al depozitelor s-a menţinut constant faţă de primele trei luni ale anului trecut, ponderea credite/depozite ră­mâ­nând subunitară, la 84%.

Banca şi-a optimizat sursele de finanţare prin gestiunea activă a porto­foliului de depozite re­tail, precum şi prin atragerea unui volum ridicat de resurse de la instituţiile financiare internaţionale, precum BERD, IFC sau BEI.

WikiZF: Profilul companiei Bancpost

„Procesul de trans­formare imple­mentat în cadrul Bancpost a adus rezultatele aşteptate. Suntem încrezători că modelul de business orientat către client ne va pune într-o poziţie foarte bună, banca urmând a avea un rol important în susţinerea creşterii economiei româneşti“, a spus George Georgakopoulos, CEO al Bancpost.

Eurobank a înregistrat în România în primul trimestru un profit de 2,3 mil. euro, după ce a avut pierderi în fiecare trimestru al anului trecut, provocate de provizioanele constituite pentru creditele neperformante.

În 2014, Eurobank a înregistrat în România pierderi de 151 mil. euro şi provizioane de 145 mil. euro.

Activele băncii elene în România se situau la sfârşitul primului trimestru la 3,3 mld. euro, în creştere de la 3,26 mld. euro în trimestrul IV al anului trecut.

Soldul brut al creditelor a crescut cu 2% în intervalul analizat, faţă de ultimul trimestru al anului trecut, la 2,59 miliarde de euro. În primul trimestru, soldul creditelor se ridica la 2,65 miliarde de euro.

Portofoliul depozitelor a scăzut cu 3,2% comparativ cu sfârşitul anului trecut, la 1,82 miliarde de euro, dar este peste nivelul de 1,8 miliarde de euro din primul trimestru al anului 2014.

În România, Eurobank controlează Bancpost (a zecea mare bancă din România în funcţie de nivelul activelor), ERB Retail Services IFN, ERB Leasing IFN, Eurobank Finance, Eurobank Securities, Eurobank Property Services, Eliade Tower (55,94%), IMO Property Investments Bucureşti, IMO – II Property Investments, EFG IT Shares Services, EFG Eurolife Asigurări Generale, EFG Eurolife Asigurări de Viaţă, Retail Development (55,94%) şi Seferco Development.