Isărescu către bancheri: „Evitaţi împovărarea excesivă a debitorilor cu costurile erorilor din trecut şi finanţaţi economia reală“

Autor: Claudia Medrega 25.05.2015

Guvernatorul BNR Mu­gur Isărescu anticipează o creştere moderată a creditării în perioada următoare şi recomandă bancherilor să direcţioneze împrumuturile spre economia reală, spre investiţii productive, şi să evite împovărarea excesivă a debitorilor de calitate cu costurile erorilor din trecut, calitatea creditelor fiind mai importantă decât calitatea.

„Calitatea alocărilor de credite este mai importantă, în opinia mea, decât volumul acestora, mai ales într-o perioadă de asanare bilanţieră, precum cea pe care o parcurge încă sistemul bancar românesc. Cred că este necesar ca băncile să direcţioneze creditul în economia reală, spre investiţii productive, evitând o împovărare excesivă a debitorilor de calitate cu costurile erorilor de alocare din trecut“, a declarat Mugur Isărescu la evenimentul „Să înţelegem viitorul. Pers­pectivele sectorului bancar şi ale economiei. Pot băncile schimba viitorul Ro­mâniei în bine?“ organizat de Consiliul Patronatelor Bancare (CPBR). CPBR, înfiinţat în 2014, reuneşte şase bănci locale de talie mare, respectiv BCR, BRD, Raiffeisen, UniCredit Ţiriac, Volksbank şi ING Bank. Aso­ciaţia Română a Băncilor (ARB) reuneşte 39 de bănci locale, inclusiv cele şase bănci membre ale CPBR.