Piaţa tranzacţiilor din agricultură continuă să crească. La fel şi preţurile, spun antreprenorii

Autor: Luiza Chiroiu 25.05.2015

Numărul tranzacţiilor din industria agricolă continuă să crească şi în acest an, în pofida unor frâne trase de unele schimbări legislative de anul trecut, iar preţurile s-au menţinut stabile în ultimii ani, spun avocaţii care au participat la conferinţa ZF „Agricultura intră în febra banilor europeni”. Antreprenorii îi contrazic însă şi susţin că noua lege a creat un avantaj celor care au investit în terenul agricol avut în arendă şi că preţurile cresc de la un sezon la altul.

„Este o creştere evidentă a tranzacţiilor faţă de anul trecut, de la simplu la dublu. Există presiune la cumpărător, vin investitori, se uită la oferte”, spune Simona Chirică, partener la Casa de Avocatură Schoenherr şi Asociaţii.

Oana Rogojină, directorul de proiect al comerciantului de terenuri arabile Jantzen Development, spune, al rândul său. că piaţa este în continuare dinamică şi că s-a schimbat foarte mult în ultimii ani, inclusiv în ceea ce priveşte dimensiunea terenurilor vândute sau cumpărate şi legislaţia din domeniu.

„Noi facem tranzacţii în mod constant. Sunt în continuare oferte, inclusiv la nivelul afacerilor mici şi medii. Avem în continuare aceeaşi vânzători ca până acum, cei care au terenurile de la mama, de la tata”, spune Rogojină, care avertizează că piaţa este totuşi riscantă mai ales pentru un investitor neavizat şi fără experienţă.