Şeful Piraeus Grecia: Vom decide până în 2018 ce facem cu băncile din România şi Bulgaria

Autor: Liviu Popescu 26.05.2015
Anthimos Thomopoulos, şeful Piraeus Bank Gre­cia, va decide până în 2018 ce face cu operaţiunile din Ro­mâ­nia şi din Bulgaria, scrie Financial Times. De­cla­ra­ţiile au fost făcute în contextul în care Piraeus a vândut subsidi­ara din Egipt către al şaptelea grup bancar kuweitian pentru 150 mil. euro, ca parte a expansiunii regionale a băncii din Kuweit.
 
Pe piaţa bancară locală, Piraeus Bank este prezentă de 14 ani, iar în 2014 a raportat un profit brut de 2,1 mil. euro (9 mil. lei), în scădere cu aproximativ 1 mil. euro faţă de finele anului anterior. Pentru prima jumătate din 2014, banca raportase un profit de 6,4 mil. euro, astfel că pierderile din al doilea trimestru au ajuns la 4,3 mil. euro. La finele anului trecut, activele băncii cumulau circa 2 mld. euro, ceea ce îi oferea lui Piraeus o cotă de piaţă de 2,5%. Piraeus a închis în 2014 zece sucursale şi a dat afară aproape 100 de angajaţi. În decembrie, banca avea aproximativ 300.000 de clienţi şi o reţea formată din 130 de sucursale. Piraeus Bank Egipt are active de 1,3 miliarde de dolari şi o reţea de 39 de sucursale.
 
Băncile greceşti, care depind aproape în totalitate de finanţările acordate de Banca Centrală Europeană prin programul de asistenţă financiară de urgenţă ELA (emergency liquidity assistance), fac faţă cu dificultate retragerilor masive de numerar din partea deponenţilor, în contextul temerilor privind eventuala intrare în incapacitate de plată a Greciei.
 
Băncile greceşti controlează patru instituţii de talie mare şi medie pe piaţa locală (Alpha, Bancpost, Piraeus şi Banca Românească), care au împreună 13% din activele din sistem.
 
Agenţia de rating Moody’s a publicat săptămâna trecută un raport prin care avertiza că din decembrie şi până în mai au fost retrase din băncile elene aproximativ 30 mld. euro.
 
Totodată, agenţia de rating menţionează că există o posibilitate ridicată ca Grecia să introducă un control al capitalului şi să „îngheţe“ depozitele bancare. Thompolous, care a preluat conducerea Piraeus în 2012, spune că banca pe care o conduce se va concentra până la finele anului pe atragerea economisirilor de la clienţi. Depozitele atrase de pe piaţa internă de Piraeus Bank, cea mai mare bancă din Grecia în funcţie de active, au scăzut la 40 de miliarde de euro în acest an, cu 8 mld. euro sub nivel din anul precedent, ceea ce ridică îngrijorări cu privire la un deficit de lichiditate.