Deficitul fiscal, în centrul discuţiilor Guvern – FMI, CE

Autor: Iulian Anghel 26.05.2015

Comisia Europeană trebuie să explice azi ce înseamnă „măsurile compensatorii“ pe care le cere guvernului în schimbul reducerii taxelor.



Delegaţia comună a FMI şi Comisiei Europene îşi încheie astăzi misiunea tehnică în România ce a avut drept principal scop examinarea impactului pe care reducerile de taxe prevăzute în proiectul noului cod fiscal le va avea asupra conturilor de venituri şi de cheltuieli ale statului.

Reprezentanţii misiunii nu vor explica public concluziile la care au ajuns sau recomandările ce le fac, însă se va afla pentru că reprezentantul Comisiei se va întâlni cu presa într-o sesiune „informală“. Este aşteptat ca acesta să explice ce înseamnă „măsurile compensatorii“ pe care Bruxelles-ul le cere guvernului în schimbul reducerii taxelor.

Nu este un secret că atât FMI cât şi Comisia au obiecţii majore faţă de reducerea TVA la alimente de la 24% la 9%, ce se va aplica de la 1 iunie, dar mai ales faţă de reducerea generală a taxei de la 24% la 20% începând cu 1 ianuarie 2016.

În previziunile de primăvară privind creşterea economică în UE, Comisia estimează că deficitul bugetar al României va fi anul acesta de 1,6% din PIB, dar va sări la 3,5% din PIB (adică dincolo de limita de 3% din PIB impusă de Tratatul de la Maastricht), dacă guvernul va aplica întregul set de reduceri fiscale prevăzut în proiectul de modificare a codului fiscal aflat în aceste zile în dezbaterea Camerei Deputaţilor. În raport cu Comisia, România s-a angajat să aibă în 2016 un deficit bugetar pe metodologia europeană, ESA, de 1,2% din PIB, un angajament extrem de constrângător, dacă nu sufocant pentru orice guvern s-ar afla la Palatul Victoria.

În recomandările de ţară publicate la mijlocul lunii, Comisia European a reluat problema deficitului bugetar al României, recomandând menţinerea acestuia în limitele convenite de 1% deficit structural în 2016, căruia îi corespunde un deficit bugetar de 1,2% din PIB. Altfel spus, Comisia insistă ca, în orice condiţii, deficitul să fie menţinut în limitele prevăzute de MTO (Medium Term Objectiv), iar în faţa decizieii guvernului de la Bucureşti de a reduce fiscalitatea, executivul de la Bruxelles a cerut „măsuri de compensare“. Acestea pot însemna taxe noi sau reduceri de cheltuieli.

Delegaţia FMI şi CE s-a întâlnit ieri cu premierul Victor Ponta care, în mai multe rânduri, a susţinut că ţinta de deficit pe 2016 va fi respectată, în ciuda relaxării fiscal. Pariul premierului este că încasările vor creşte la buget - compensând pierderile rezultate din reducerea taxelor - ca urmare a unei colectări mai bune, dar şi a majorării consumului, ca efect al evoluţiei economiei şi relaxării fiscal.