Încrederea analiştilor financiari în economia românească a atins un nou maxim în aprilie

Autor: Andra Oprescu 26.05.2015
Încrederea analiştilor financiari în economie a continuat să crească în aprilie, pentru a treia lună consecutiv, atât în ceea ce priveşte condiţiile actuale din economie, cât şi aşteptările viitoare. Astfel, indicatorul de încredere macroeconomică al CFA România ajuns la maximul istoric de 70,7 puncte, în urcare cu 2,6 puncte.

Ambele componente ale indicatorului de încredere – condiţiile actuale şi aşteptările – sunt la cel mai înalt nivel de când este el calculat, din 2011. Indicatorul condiţiilor curente a fost în aprilie de 58,8 puncte, în urcare de la 53,8, iar componenta care reflectă aşteptările s-a situat la 76,1 puncte, faţă de 75,2 în luna martie.

Încrederea analiştilor financiari în economia românească a revenit pe creştere în februarie, ca urmare a aşteptărilor pozitive legate de evoluţia economiei în perioada următoare.

Analiştii sunt mai încrezători şi datorită aşteptărilor pozitive legate de evoluţia economiei în perioada următoare.

Economia a accelerat în primul trimestru al anului, PIB-ul  urcând cu  4,3% faţă de primul trimestru din 2014, potrivit datelor „semnal“ publicate de INS, acesta fiind al doilea cel mai rapid ritm de creştere al PIB din ultimii şapte ani. Creşterea economică din T1, care a depăşit previziunile analiştilor, i-a determinat pe mulţi dintre aceştia să îmbunătăţească şi prognozele de creştere pentru tot anul, de la 3% spre 4%. Spre exemplu, economiştii Băncii Transilvania estimează o creştere de 4,1% pentru anul acesta şi de 5,1% pentru 2016.

Previziunile economice ale Comisiei Europene indică pentru România o creştere economică de 2,8% anul acesta şi de 3,3% anul viitor.

Analiştii de la CFA România sunt în general optimişti pe toate planurile. Astfel, ei anticipează pentru următoarele 12 luni îm­bunătăţirea situaţiei pe piaţa muncii, a condiţiilor de business şi a venitului personal. În ceea ce priveşte condiţiile macroeconomice la nivel global, analiştii se aşteaptă la o stagnare.

Cursul mediu estimat de analiştii de la CFA pe un orizont de 6 luni este de 4,438 lei pentru un euro, iar pe un orizont de 12 luni analiştii se aşteaptă ca acesta să se situeze la 4,431 lei/euro.

Indicatorul de încredere macroeconomică al CFA România a fost lansat în luna mai 2011 şi doreşte să cuantifice percepţia analiştilor financiari asupra condiţiilor curente şi anticipaţiile acestora cu privire la activitatea economică din România pe un orizont de timp de un an.

Sondajul este realizat în ultima săptă­mână a fiecărei luni, iar participanţii sunt membri ai CFA România şi candidaţii pentru nivelurile II şi III ale examenelor CFA. Indicatorul de încredere macroeconomică ia valori între 0 (lipsa încrederii) şi 100 (încredere deplină în economia românească).