Excedent bugetar, investiţii pe minus

Autor: Iulian Anghel 27.05.2015

Excedentul bugetului general consolidat a ajuns în aprilie la 6 miliarde de lei (0,85% din PIB), adică mai mult decât golul bugetar care ar rezulta din reducerea TVA la alimente de la 24% la 9%, estimat de guvern la 5 miliarde de lei anual.

Excedentul a crescut în aprilie cu un miliard de lei, dar, în ciuda faptului că veniturile au crescut cu 12% la patru luni din an, comparativ cu perioada similară a lui 2014, ex­cedentul este fundamentat pe reducerea la maximum a chel­tuielilor, în special a celor de capital (investiţii din buget).

Cheltuielile bugetare au crescut cu doar 0,5% din PIB an/an şi sunt cu mult sub cele programate (minus 19% în primul trimestru). Cel mai lovite au fost investiţiile din buget, care au scăzut cu 30% (un miliard de lei) faţă de primele patru luni din 2014. Cheltuielile totate de investiţii (din buget, fonduri UE şi alte surse) au, fost la patru luni, de abia 5,3 miliarde de lei, în scădere cu 10% faţă de ianuarie - aprilie 2014.

Dacă lucrurile continuă aşa, acesta va fi cel mai rău an pentru investiţiile statului din ultimii opt ani şi ar putea afecta chiar creşterea economică, ce se anunţă foarte promi­ţătoare (plus 4% an/an în T1).