Călburean a pierdut 40% din averea de pe bursă într-un an

Autor: Radu Bostan 27.05.2015
Firma de foraj Dafora (DAFR) şi constructorul de conducte Condmag (COMI), cele două companii controlate de omul de afaceri Gheorghe Călburean şi listate la bursă, au pierdut 40% din valoare în ultimul an, perioadă în care criza din industria petrolieră a agra­vat problemele financiare mai vechi.

Cele două companii mai valorează acum împreună puţin peste 30 mil. lei, după mai mulţi ani de picaj din cauza rezultatelor financiare slabe şi datoriilor. În 2010, acţiunile Cond­mag şi Da­fora erau la maximele postcriză, valorând împreună 300 mil. lei.

Gheorghe Călburean, de pregătire inginer petrolist, a fost director în cadrul Romgaz la începutul anilor 1990, dar a plecat din vechea regie autonomă a gazelor în 1995, odată cu separarea activităţii de foraj către o firmă nouă, Dafora. În prezent, Călburean mai deţ­i­ne direct jumătate din capitalul Dafora şi, prin intermediul acesteia, controlea­ză şi 45% din acţiunile Condmag. Acum, cele două firme încearcă să-şi menţină activitatea, în contextul în care preţul redus al petrolului i-a determinat pe producătorii de petrol şi gaze naturale să-şi restrângă investiţiile.