Afacerile Oltchim au crescut în primele patru luni cu 35%, la 54,8 milioane euro

Autor: Raluca Ghinea 28.05.2015

Combinatul Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT) a înregistrat în primele patru luni o creştere a cifrei de afaceri cu 35%, la 54,8 milioane euro, iar profitul înainte de taxe şi amortizare s-a cifrat la 4,2 milioane euro, de la un rezultat negativ de 11,7 milioane euro în perioada similară a anului trecut.

În primele patru luni din 2014, combinatul a avut afaceri de 40,8 milioane euro, iar în perioada aferentă din 2013 acestea se situau la aproape 28 milioane euro.

Datele au fost prezentate în cadrul şedinţei de dialog social, care a avut loc marţi la Prefectura Vâlcea, cu scopul de a evidenţia situaţia economică a combinatului, aflat în reorganizare judiciară de la 22 aprilie, se arată într-un comunicat al administratorului judiciar RomInsolv.

"Conducerea Oltchim SA, reprezentată la şedinţă de domnul Florian Mateiţă (partener RomInsolv - n.r.), a prezentat cele mai bune rezultate economico-financiare înregistrate în ultimii patru ani de către S.C. Oltchim SA şi trendul activităţii combinatului. A accentuat asupra stabilităţii economice garantată de măsurile constante ale managementului de urmărire şi optimizare a costurilor, în paralel cu creşterea vânzărilor şi a productivităţii muncii", se precizează în comunicat.

Totodată, reprezentantul companiei menţionează că cei aproximativ 2.300 de salariaţi primesc lunar salariile şi tichete de masă de aproape doi ani, iar începând din acest an beneficiază de prima de vacanţă integral în luna în care merg în concediu.

În septembrie, Oltchim va propune un grafic de eşalonare a plăţii celor două salarii şi jumătate restante, "moştenite" de la vechea conducere.

Persoanele disponibilizate (921 de persoane, mai puţin 54 care au solicitat în scris că nu doresc plata eşalonată) au încasat câte 531 de lei în aprilie şi în mai, la care trebuie adăugate plăţile suplimentare făcute la solicitarea unor persoane cu probleme sociale şi medicale. Din iunie, fiecare salariat disponibilizat va primi 1.000 de lei lunar.

"Referitor la măsurile de diminuare ale costurilor operaţionale fixe (cu minim 450.000 euro/luna), Oltchim SA a precizat că acestea presupun acţiuni complexe de creştere a randamentelor instalaţiilor prin reabilitări, reparaţii, reorganizări, dar şi reducerea fondului de salarii prin disponibilizarea personalului excedentar (nu prin scăderea salariilor). Concedierea colectivă urmăreşte realizarea unei scheme de personal adaptată nevoilor de functionare a Oltchim SA şi are ca prioritate siguranţa şi eficienţa în exploatarea instalaţiilor în funcţiune şi conservarea instalaţiilor oprite, multe din ele din anul 2009", se mai spune în comunicat.

Administratorii judiciari, administratorul special şi managementul Oltchim nu au finalizat încă organigrama funcţională a noii structuri organizatorice.