Albalact a bătut Banca Transilvania la rulaje

Autor: Radu Bostan 28.05.2015

Albalact (simbol bursier ALBZ) a urcat ieri pe primele poziţii în top 10 al celor mai tranzacţionate titluri din piaţă, după ce Bursa de Valori a anunţat că acţiunile producătorului de lactate vor intra la tranzacţionare pe segmentul principal al bursei pe 3 iunie.

Cu un rulaj de 100.000 de euro (440.000 lei), titlurile ALBZ le-au depăşit pe cele ale unor blue-chips, firmele din prima ligă a bursei, precum Nuclearelectrica (SNN), Banca Transilvania (TLV) sau BRD.

Acţiunile Albalact au stat într-un con de umbră în ultimii ani, în condiţiile în care compania era listată pe RASDAQ, un segment al bursei cu un statut incert. Titlurile ALBZ s-au încins însă anul acesta, când acţionarii au decis transferul companiei pe piaţa reglementată, iar rulajele au atins maximele ultimilor trei ani în ultima săptămână, după ce compania a publicat prospectul de listare la cota bursei. Preţul acţiunilor Albalact a crescut în ultimele zile cu 15%, aducând un plus de 27,7 milioane de lei capitalizării bursiere. Compania valorează pe piaţă puţin peste 200 milioane de lei.

„Transferul va face acţiunea mai atractivă pentru investitorii instituţionali“, a spus Nicolae Moroianu, directorul executiv al firmei de brokeraj BT Securities. Fondurile de investiţii sau de pensii nu au voie, prin statut, să plaseze bani pe pieţe nereglementate.

Albalact este deţinută în proporţie de 42% de familia Ciurtin, iar fondul de investiţii RC2 este cel mai mare acţionar semnificativ, cu 25% din acţiuni. Restul acţiunilor sunt libere la tranzacţionare, free-float-ul valorând 66 milioane de lei la preţurile actuale.