Firmele de leasing au dat mai multe finanţări în agricultură, construcţii şi echipamente medicale

Autor: Liviu Popescu 28.05.2015

Agricultura, construcţiile şi echipamentele medicale sunt domeniile care au avut cele mai mari creşteri ale ponderii în totalul finanţărilor acordate de companiile de leasing pentru achiziţia de echipamente în primul trimestru, potrivit datelor publicate de asociaţia societăţilor financiare, ALB.

Astfel, ponderea finanţărilor în agricultură a urcat la 26%, cu două puncte procentuale peste nivelul de la finele lunii martie 2014, în timp ce finanţările pentru construcţii au ajuns la 22%, în creştere cu şapte puncte procentuale. La polul opus, ponderile cele mai mici ale echipamentelor le au cele din domeniile office şi IT (2%), textile şi încălţăminte  (1%) şi dispozitive electronice (1%).

Ponderea finanţărilor echipamentelor a fost în primele trei luni de 19%, nivel asemănător cu cel de acum un an. Astfel, volumul finanţărilor acordate pentru echipamente a urcat cu 15% la 67 mil. euro. Piaţa de leasing a ajuns la finele primului trimestru la 350 mil. euro, cu 40 mil. euro peste aceeaşi perioadă a anului trecut.