Se ieftinesc creditele: costul leilor este la un nou minim

Autor: Liviu Popescu 28.05.2015

Indicatorul Robor cu scadenţa la trei luni, referinţa pentru costul creditelor de retail în lei, a scăzut ieri la un nou minim istoric, de 1,27% pe an, după ce în ultimele trei luni a traversat două perioade de vola­tilitate şi depăşise chiar pragul de 1,5% pe an.

Scăderea costului leilor pe piaţa interbancară în această perioadă creează premisele pentru ieftinirea împrumuturilor în lei, în condiţiile în care cele mai multe bănci au programat în luna iunie o nouă rundă de actualizare a ratelor creditelor cu dobânzi variabile.

Indicatorul Robor a închis la 1,5% pe an în martie, la precedenta rundă de actualizare a dobânzilor, din cauza regularizărilor impozitelor pe profit aferente anului trecut.

O scădere de 0,1-0,2 puncte procentuale a in­dicatorului Robor înseamnă practic o eco­nomie lunară de câteva zeci de lei la un credit imobiliar de valoare medie (200.000 de lei).

Pe pieţele internaţionale, indicatorii pentru euro, respectiv Euribor, şi pentru francul elveţian, respectiv Libor, au intrat în teritoriu negativ, ceea ce înseamnă că debitorii cu credite în această monedă plătesc dobânzi mai mici decât marjele stabilite de bănci în contracte. Indicatorul Euribor a ajuns la valori negative la finele lunii aprilie, determinantă pentru această mişcare fiind lansarea de către Banca Centrală Europeană a programului de injecţie de lichiditate în economie.

Costul leilor a fost influenţat în ultimele săptămâni şi de decizia surprinzătoare a BNR de la începutul lunii mai de a reduce dobânda de politică monetară cu încă un sfert de punct procentual, la minimul istoric de 1,75% pe an. Atunci, indicatorul Robor era la nivelul de 1,4% pe an. Costul leilor a rămas la acest nivel timp de câteva zile după decizia BNR, dar ulterior a început să scadă.

În prezent, dobânzile Robor pentru depo­zitele plasate de bănci pe piaţa monetară se situează sub nivelul de 1,6% pe an, indiferent de scadenţă. Dobânzile Robid, pentru depozitele atrase de bănci din piaţa monetară, sunt sub 1% indiferent de scadenţă.