Un lanţ de minciuni/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea 28.05.2015

Cum aţi reacţiona dumneavoastră citind următoarea prezentare a editorilor? „Fulvia Melissa se descotoroseşte de soţul incomod, iar José Guber de jobul extenuant de scrib (norma lui era de două romane poliţiste pe lună), îşi găseşte inspiraţia şi ajunge mare autor de best‑seller‑uri de genul «Cum să te ajuţi singur». Din toate cotloanele cărţii pândesc cobre, vipere, crotali, sâsâie, şuieră, se încolăcesc şi se descolăcesc mai departe (chiar dacă uneori cad în depresie şi refuză să muşte), se târăsc implacabil spre coadă (a lor şi a romanului). Îi auziţi cum fojgăie? Sss, şşş, sss! Parcă totuşi e mai sănătos să râzi din toată inima ca să scapi de griji – la asta chiar că ajută «Elogiul minciunii»*). Eu unul am fost extrem de incitat să deschid cartea. Fulvia şi Jose sunt eroii unui roman semnat Patricia Melo.

Despre precedentul roman al Patriciei Melo, „Ucigaşul”, tradus de aceeaşi Anca Ferro şi publicat de aceeaşi editură Univers, am scris în nr. 746 (6 martie) al „Ziarului de duminică”. Patricia Melo, născută în 1962 la Sao Paulo, este una dintre scriitoarele braziliene foarte cunoscute în lume. A scris romane, piese de teatru şi scenarii de film. În 2001 a câştigat premiul Jabuti, cel mai important premiu literar brazilian, pentru romanul „Inferno”. Pentru romanul „Ucigaşul”, din 1995, a primit, în Franţa, Prix Deux Oceans şi, în 1998, în Germania, Deutscher Krimi Preis. În 1999, revista „Time” a inclus-o într-o listă care cuprindea cincizeci de „Latin American Leaders for the New Millennium“. „Elogiul minciunii” a apărut după trei ani, este tot un thriller, la fel de captivant. Dar între cele două romane sunt şi foarte multe deosebiri.

Precedentul roman era povestea unui bărbat propulsat în cariera de ucigaş plătit. În romanul de faţă eroul plănuieşte, împreună cu amanta sa, crima şi participă la ea. Fulvia îngrijeşte şerpi şi imaginează o crimă foarte inteligentă, soţul de care vrea să se descotorosească urmând să fie muşcat de un şarpe, într-o regiune în care antidotul lipseşte. Cum să dovedească poliţia că nu a fost un accident? Planul eşuează, femeia se încăpăţînează să-şi omoare soţul şi îl împuşcă. Jose participă la tot, dar nu este cel care apasă pe trăgaci. Şi cum se întâmplă mai întotdeauna, pasiunea dintre cei doi amanţi dispare foarte repede, ajung să se urască şi să-şi dorească moartea, apare o nouă amantă. Ce se întâmplă mai departe va descoperi cititorul care va avea puterea să treacă prin tensiunea romanului.

Surprinzător pentru acest thriller este că, simultan, e şi o satiră a unui business înfloritor – cartea comercială şi fără valoare. Iniţial, José Guber este un scriitor de intrigi poliţiste ieftine, pe care le fură de la scriitori celebri pentru editorul său care i le publică pe bandă rulantă. Apoi face acelaşi lucru cu literatura motivaţională. Un lanţ de minciuni – în viaţa personală, dar şi în cea spirituală.

 

*) Patricia Melo – Elogiul minciunii. Editura Univers, colecţia Globus.Traducere din portugheză şi note de Anca Ferro