Pe Aleea celebrităţilor/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica 28.05.2015

Municipiului Bucureşti în parteneriat cu Teatrul Metropolis şi Cocor vă invită sâmbătă, 30 mai 2015, ora 11:00, în Piaţa Timpului, în prezenţa domnului Primar General al Municipiului Bucureşti – Prof. Dr. Sorin Mircea Oprescu, la ceremonia omagială de  decernare a stelelor pentru întreaga activitate în domeniul teatrului şi filmului a artiştilor Alexandru Arşinel şi Ion Dichiseanu. De asemenea, cu acest prilej, se va oferi o stea, in memoriam, actorului şi regizorului Sergiu Nicolaescu.

„Suntem onoraţi să susţinem în continuare proiectul Aleea Celebrităţilor, să susţinem arta şi cultura românească, alături de Teatrul Metropolis şi Primăria Municipiului Bucureşti. În luna mai vom omagia trei mari artişti ai scenei şi filmului: Alexandru Arşirel, Ion Dichiseanu şi Sergiu Nicolaescu (postum). Pentru harul si devotamentul lor, pentru memorabilele roluri, le mulţumim.” – declară Daniel Stoica, acţionar Cocor.
În cadrul evenimentului, actorii vor primi câte o stea de aur din partea Casei de Bijuterii Sabion, bijutierul oficial al evenimentului.

Alexandru Arşinel s-a născut în comunca Dolhasca, jud. Suceava, în 4 iunie 1939. Încurajat de mama sa, se prezintă la examenul de admitere la Facultatea de Teatru din Bucureşti. La absolvirea facultaţii, promotia 1962 – Irina Petrescu, George Stilu, Cristina  Deleanu, Ion Andrei, Constantin Diplan, Ilarion Ciobanu – pleacă la Târgu Mureş unde  se deschide secţia română la Teatrul Maghiar.
În 1964, dă concurs la Teatrul de Revista „Constantin Tănase”, joacă alături de Puiu Călinescu în spectacole de teatru de revistă şi face cuplu pe scenă cu Stela Popescu, dând viaţă cupletelor scrise de Puiu Maximilian. În prezent este directorul acestei instituţii.
Are o bogată activitate în teatru, film, televiziune si teatru radiofonic. Pentru întreaga activitate artistică în teatrul de revistă precum şi cea managerială a luat numeroase premii, medalii, ordine, dintre care amintim: Premiul Special UNITER pentru Teatrul de Revistă (2000); Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor – „Arta Spectacolului”, „în semn de apreciere a întregii activităţi şi pentru dăruirea şi talentul interpretativ pus în slujba artei scenice şi a spectacolului” (2004).

Ion Dichiseanu s-a născut la Adjud, în 20 octombrie 1933, a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică, Facultatea de Teatru din Bucureşti, în 1959. Fiind student la Politehnică a fost îndrumat spre actorie de către nepoata lui George Vraca. După absolvire, a plecat cu toată promoţia la Teatrul din Botoşani.
Este cunoscut datorita activitaţii sale artistice în cadrul Teatrului Nottara, precum şi pentru numeroasele roluri care l-au consacrat în cinematografie, teatru TV si teatru radiofonic.
A primit Premiul ACIN pentru rolul din filmul „Clipa” (1979) şi a fost decorat cu Ordinul naţional Serviciul Credincios în grad de Cavaler, (2002), „pentru prestigioasa carieră artistică şi talentul deosebit prin care a dat viaţă personajelor interpretate în filme, dar şi pe scenă, cu prilejul celebrării unui veac de film românesc”.
În 1995 a publicat volumul de versuri „Frumoasa spaniolă, frumoasa suedeză” la Editura Arc. A fost ales Cetăţean de Onoare al Adjud-ului.

Sergiu Florin Nicolaescu s-a născut în 13 aprilie 1930, la Târgu Jiu şi a decedat în 3 ianuarie 2013, la Bucureşti. A fost regizor, scenarist şi actor. A debutat ca regizor în 1959 cu filmul de ficţiune de scurt metraj „Scoicile nu au vorbit niciodată”. După succesul la Cannes cu scurtmetrajul „Memoria Trandafirului” a devenit cunoscut în ţară prin filmele istorice: „Dacii” (1966) şi „Mihai Viteazul” (1970), „Nemuritorii” (1974), „Osânda” (1976), „Zile fierbinti” (1976), „Razboiul independenţei” (1977), dar si pentru „Nea Mărin miliardar (1979)”, „Ultima noapte de dragoste”(1980), „Noi, cei din linia întâi” (1986), precum şi pentru seria de filme poliţiste care îl aveau ca personaj principal pe Comisarul Moldovan.
A publicat mai multe cărţi, precum şi o autobiografie „Viaţă, destin şi film”, la Editura Universitară.