Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat Legea business angels

Autor: Adelina Mihai 28.05.2015

Preşedintele României Klaus Iohannis a semnat astăzi decretul pentru promulgarea Legii privind stimularea investitorilor individuali – business angels, arată un comunicat de presă publicat pe site-ul Administraţiei Prezidenţiale.

Micii antreprenori pot beneficia mai uşor de acces la finanţare prin intermediul investitorilor individuali de tip <business angels>, având în vedere că legea acordă facilităţi fiscale persoanelor fizice care investesc între 3.000 de euro şi 200.000 de euro în microîntreprinderi şi întreprinderi mici.

Printre cele mai importante facilităţi oferite investitorilor individuali aduse de noua lege este scutirea impozitului pe veniturilor obţinute din dividende pentru o perioadă de trei ani, precum şi scutirea de la plata impozitului pe exit, în cazul în care investitorul vrea să îşi vândă acţiunile după trei ani de la investiţie.

 

Care sunt principalele prevederi ale Legii Business Angels:

 

@ Orice persoană fizică poate deveni investitor individual (business angel) dacă nu are acţiuni la societatea pe care vrea să o finanţeze. Acesta poate să participe la majorarea capitalului social al firmei respective prin aport în numerar cuprins între 3.000 şi 200.000 euro, dar să nu ajungă să deţină mai mult de 49% din capitalul social.

@ Legea presupune scutirea de impozitul pe veniturile sub formă de dividende pentru o perioadă de trei ani, din momentul dobândirii părţilor sociale

@ O altă facilitate este  scutirea de impozitul pentru diferenţa pozitivă rezultată din cesionarea părţilor sociale dacă transferul părţilor sociale are loc la cel puţin trei ani de la dobândire (în limita investiţiei iniţiale)

@ Facilităţile nu se aplică în cazul investitorilor individuali care acordă finanţări unor persoane juridice cu activităţi în domenii precum bancar, asigurări, imobiliare, jocuri de noroc, producţia de oţel/cărbune, construcţii de nave sau consultanţă.