Mega Image a ajuns la 21 de magazine nonstop şi „atacă“ chioşcarii pe terenul lor. VIDEO

Autor: Cristina Rosca 29.05.2015
Retailerul belgian Mega Image, cel mai extins lanţ de magazine din România, cu peste 400 de unităţi sub mai multe formate, a ajuns la 21 de supermarketuri nonstop în Bucureşti într-un proiect început încă din 2013.
 
Belgienii atacă astfel ultimul bastion al micilor chioşcari care sub presiunea expansiunii comerţului modern mai rezistau datorită vânzărilor de pâine, cafea la dozator, ţigări, sucuri şi datorită programului nonstop. Mulţi dintre micii comercianţi îşi puneau speranţa în faptul că supermarketurile şi magazinele de proximitate moderne închid cel mai târziu atunci când ceasul a bătut miezul nopţii.
 
WikiZF: Profilul companiei Mega Image S.R.L.
 
„În prezent, Mega Image deţine 21 de magazine cu program nonstop“, spun reprezentanţii Mega Image, care au oferit o listă a tuturor magazinelor. Printre acestea se numără atât supermarketuri ampla­sate în cartiere pre­cum Dris­tor, Favorit (drumul Taberei) sau Giurgiului 2 (Berceni), dar şi magazine în zone cen­trale precum Uni­versitate (Regina Elisa­beta) sau Piaţa Romană, Amzei.
 
Mega Image a început acest proiect cu câteva ma­ga­zine, făcând de asemenea teste de câteva luni în cadrul altor unităţi. Reprezentanţii Mega Image nu au oferit de­talii privind vânzările în ca­drul magazinelor deschise 24 de ore din 24. Ei nu au dat nici alte detalii privind planurile de viitor, respectiv dacă vor extinde acest proiect şi în alte magazine. Prelungirea progra­mu­lui înseamnă o lovitură pentru chioşcurile din acele zone într-o perioadă în care comerţul tradiţional continuă să piardă teren în faţa lanţurilor de supermarketuri, hipermarketuri sau discounteri. În urmă cu aproape 20 de ani, retailul românesc era disputat exclusiv de peste 150.000 de chioşcurile şi alimentare, dar drumul comerţului modern, deschis chiar de Metro Cash & Carry în 1996, a înghiţit multe din afacerile mici. Astfel, în prezent cele circa 80.000 de magazine din comerţul tradiţional mai controlează sub 50% din totalul comerţului alimentar local, o piaţă de circa 80 de miliarde de lei.
 
Evoluţia urmează modelul pieţelor din Vest, unde comerţul tradiţional mai „mănâncă“ doar o felie de 10-20% din piaţă. Aici jucătorii rămaşi sunt fie specializaţi – băcănii, magazine de peşte, brutării artizanale -, fie au reuşit să reziste pariind pe fidelizarea clienţilor. Analiştii şi jucătorii din comerţul local estimează că o evoluţie similară va avea loc şi în România. Anterior, un manager de top din comerţul mo­dern spunea că o treime din comerţul tradiţional este nefis­ca­lizat, astfel că dezvoltarea comerţului modern va conduce la albirea pieţei. Retailerul belgian Mega Image, prezent pe piaţa locală cu 417 magazine sub mai multe branduri, a terminat anul trecut cu afaceri de 2,8 mld. lei (632,5 mil. euro), în creştere cu 20,3% faţă de 2013.