„România va atinge în perioada 2018-2019 o nouă fază de boom economic“

Autor: Cristina Bellu 29.05.2015

România va atinge în perioada 2018-2019 o nouă fază de boom economic, evoluţie ce va fi sprijinită şi de împlinirea a o sută de ani de la Marea Unire, dar şi de preluarea în premieră a preşedinţiei UE, a spus Ionel Blănculescu, analist financiar, la conferinţa ZF Cei Mai Mari Jucători din Economie.

„Undeva în perspectiva lui 2018-2019 vom atinge faza de boom economic, lucru care va fi cumva sprijinit şi de două momente foarte importante din istoria noastră – în 2018, împlinirea a o sută de ani de la Marea Unire, care probabil că se va reflecta şi în zona de investiţii, şi anul 2019, când România va prelua pentru prima dată preşedinţia UE, lucru care va reprezenta un imbold pentru investitori.“

Blănculescu apreciază că vor exista probabil şi bariere de intrare pe investiţii, dar ele trebuie eliminate.

Potrivit lui Blănculescu, România a parcurs trei faze ale ciclului economic. „Din 2005-2015 am traversat o fază de boom economic, urmată de o fază de recesiune care a coincis cu criza globală. Astăzi suntem într-o altă fază – cea de înviorare, relaxare şi creştere economică. Avem cifre anunţate fie de parteneri instituţionali sau de finanţatori internaţionali, fie de Institutul Naţional de Statistică. Toate aceste instituţii spun foarte clar că România se află pe o creştere economică solidă şi durabilă”.

„Trebuie să exploatăm această creştere folosind toate oportunităţile existente. Când vorbesc de oportunităţi, mă refer la Programul de stimulare care este deja în funcţiune la nivelul BCE, de 1.100 de miliarde de euro, cu infuzie timp de un an şi jumătate a aproximativ 60 de miliarde de euro pe pieţele UE, inclusiv în România prin achiziţia de obligaţiuni. Apoi vorbesc despre Programul de investiţii Juncker care reprezintă în jur de 300 de miliarde de euro, cu repartiţie de aproximativ 3 miliarde de euro în ţara noastră. Mai există alocările europene la nivel de fonduri europene structurale, aproximativ 23 de miliarde de euro sunt în block starter la nivelul acesta cu majoritatea programelor aprobate. Există şi o componentă mai puţin cunoscută, dar foarte activă de ajutor de stat pentru perioada 2014-2020 în jur de 600 de milioane de euro şi fondurile naţionale unde există până în acest moment un excedent de şase miliarde de lei.“