Petrom a ajuns la cinci sonde „înfipte“ în adâncurile Mării Negre

Autor: Roxana Petrescu 29.05.2015

Petrom, singurul producător de petrol şi gaze din România, a ajuns, alături de partenerul său, gigantul american ExxonMobil, la cinci sonde de explorare în adâncurile Mării Negre, în perimetrul Neptun, unele finalizate, altele în curs de realizare, fiecare astfel de sondă, săpată la sute de kilometri de ţărm, venind cu o „notă de plată“ de circa 100-150 mil. dolari, potrivit informaţiilor disponibile.

Domino-1, Domino-2, Pelican South-1, Dolphin-1 şi Flamingo-1 pot fi considerate ca nume de cod pentru cea mai mare campanie de explorare pe care au cunoscut-o până acum adâncurile Mării Negre.

WikiZF: Profilul companiei Petrom

Deocamdată au fost comunicate rezultatele pentru o singură sondă de explorare, Domino-1, iar ele sunt încurajatoare.

„Rezultatele forajului obţinute până acum îm­preu­nă cu datele suplimentare obţinute din activitatea de explorare vor fi folosite pentru evaluarea potenţialului întregului zăcământ“, au spus reprezentanţii Petrom.

De la săparea Domino-1, pentru care lucrările au fost demarate în vara anului 2011, Petrom şi ExxonMobil au mai săpat sau sunt în curs de forare încă patru sonde de explorare: Domino-2 (iulie, 2014), Pelican South-1 (octombrie, 2014), Dolphin-1 (finalizată în mai 2015) şi Fla­mingo-1 (aici operaţiunile sunt în curs de desfăşurare).