Asigurări de viaţă: mai puţine răscumpărări, mai multe poliţe ajunse la maturitate

Autor: Ciprian Botea 01.06.2015
Companiile de asigurări de viaţă au achitat în primul trimestru indemnizaţii pentru evenimente asigurate şi contracte ajunse la maturitate în valoare de 98 milioane de lei, în creştere cu 8% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în timp ce sumele plătite cu titlul de răscumpărări totale şi parţiale au fost de 82 milioane de lei, adică un minus de 11% faţă de primele trei luni din 2014.
 
Este pentru prima dată în ultimii şase ani când sumele retrase anticipat din poliţe de asigurări de viaţă scad sub nivelul indemnizaţiilor pentru maturităţi şi evenimente asigurate, potrivit datelor Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).
 
Indemnizaţiile ar trebui să reprezinte în mod normal principalele plăţi efectuate de asigurători că­tre clienţi, dar această regulă fusese anulată de anii de criză, zeci de mii de clienţi ajungând în fie­ca­re an în situaţia de a-şi anula anticipat poliţele sau de a retrage o parte din sumele acumulate în cont pentru a compensa scăderea veniturilor din alte surse. Vârful răscumpărărilor anticipate fusese atins în 2013, când doar în primul trimestru s-au re­tras din conturi 116 mil. lei.