Şeful celei mai mari bănci americane îi acuză pe cei care au votat împotriva pachetului său salarial că „trândăvesc“, fiind prea leneşi ca să gândească cu capul lor

Autor: Luiza Chiroiu 31.05.2015

Jamie Dimon, preşedintele şi directorul general (CEO) al JP Morgan Chase, cea mai mare bancă din SUA, i-a acuzat pe investitorii care au votat împotriva pachetului său salarial că „trândăvesc“ şi că sunt „iresponsabili“, sugerând totodată că ascultă sfatul unor consilieri nepricepuţi. Aproape 40% dintre acţionarii băncii au votat contra pachetului de beneficii al lui Dimon pentru 2014, scriu Financial Times şi Business Insider. Dimon a primit pentru anul trecut 20 milioane dolari pentru munca depusă. Salariul de bază al directorului JP Morgan este de 1,5 milioane dolari, Dimon primind şi un bonus în valoare de 7,4 milioane bani cash. Restul de 11,1 milioane dolari reprezintă bonusul în acţiuni deţinute la cea mai puternică bancă americană.

JP Morgan Chase este cea mai mare bancă din SUA, cu active în valoare de 2.400 mld. dolari, şi cu o valoare de piaţă de 244 mld. dolari. Anul trecut profitul JP Morgan a atins nivelul record de 21,8 mld. dolari, iar veniturile s-au situat la 97,9 mld. dolari. Jamie Dimon este unul dintre cei mai cunoscuţi bancheri americani ai ultimului deceniu, reuşind să unească două bănci rivale, JP Morgan şi Chase Manhattan. În ultimul an, mai mulţi acţionari i-au cerut să divizeze JP Morgan Chase, pentru că a ajuns o bancă mult prea mare pentru a putea fi administrată bine în vremuri tulburi, de criză. De asemenea, ei i-au cerut să renunţe la funcţia de preşedinte şi să rămână numai CEO, solicitare care a fost respinsă de Dimon, un bancher care nu acceptă ca altcineva să-l supravegheze sau să-i spună ce să facă.