Bancherii au depozite şi capital la maxime istorice, dar tot ţin creditarea pe loc

Autor: Ciprian Botea 01.06.2015
Băncile au fost susţinute constant de acţionari cu injecţii de capital, în timp ce depozitele clienţilor au ajuns să depăşească cu 20 miliarde de lei soldul creditelor.
 
Sistemul bancar avea la nivel agregat o rată credite/depozite de 92% la finalul lunii aprilie, în timp ce rata de solvabilitate (unul dintre cei mai importanţi indica­tori urmăriţi de Banca Naţională, care arată cât de bine este capitalizată o instituţie de credit) ajun­gea la finalul primului trimestru la un nivel record de 18,6%, mult peste minimul legal de 10%, ceea ce arată că băncile au suficient spaţiu pentru a accelera creditarea eco­nomiei.
 
Companiile nefinanciare şi populaţia aveau însă credite totale de 207 miliarde de lei la finalul lunii aprilie, în scădere cu circa 5 miliarde de lei faţă de nivelul de la jumătatea anului trecut.
 
Comparativ cu nivelul maxim atins în 2012, stocul creditelor este în scădere cu echivalentul a circa 20 miliarde de lei, în condiţiile în care bancherii se plâng de lipsa cererii solvabile, iar clienţii de condiţiile restrictive de creditare.