Sfaturile unui puşcaş marin american către managerii români: Delegaţi responsabilităţi, comunicaţi eficient şi încercaţi să nu vă complicaţi

Autor: Gabriel Razi 01.06.2015

Fostul membru al trupelor speciale SEAL Team Six Robert O’Neill, cel care susţine că a tras gloanţele fatale asupra lui Osama bin Laden, i-a în­demnat pe managerii români să înveţe să delege responsabilităţi, să comunice eficient şi să simplifice planurile pe care le fac pe hârtie.

„Singurul plan perfect este cel care rămâne în camera în care a fost con­ceput“, a spus Robert O’Neill, prezent la Bucureşti la sfârşitul săptămânii trecute.

El a dat ca exemplu procesul de planificare a misiunii în urma căreia Osama bin Laden a fost ucis în casa în care se baricadase de câţiva ani din orasul pakistanez Abbottabad.

„Lucram de o săptămână la plani­ficarea raidului şi unul dintre băieţi a zis: ce se poate întâmpla cel mai rău? Să cadă elicopterul în curtea din faţă a casei? (ceea ce s-a întâmplat – n.red.)“, a spus fostul membru al trupelor speciale SEAL.

Lipsa de predictibilitate în teatrele de operaţiuni militare – care pot fi comparate cu mediul de business – este redusă de membrii trupelor speciale americane prin antrenament, comuni­care şi repetiţie.

„Pregătiţi oamenii şi aveţi încre­dere în ei. Aveţi încredere în ei pentru că i-aţi învăţat să îşi facă treaba”, s-a adresat Robert O’Neill către cei aproximativ 800 de invitaţi din mediul politic, militar şi de afaceri prezenţi la evenimentul organizat de McCann/Theiss Conferences.

"Nu renunţati niciodată, indiferent cât de greu este. Oamenii renunţă chiar atunci când sunt aproape de îndeplinirea obiectivului. Tot timpul spun asta: nu aveţi o viaţă rea, aveţi doar o zi proastă."

 

Antrenamentul şi repetiţia sunt elemente de bază în pregătirea continuă prin care trec aşa-numiţii operatori ce fac parte din trupele speciale SEAL.

În cariera sa de aproape nouă ani în cazarmele militare americane, O’Neill a trecut prin două sesiuni draconice de selecţie şi pregătire.

Primul pas a fost programul de admitere în cadrul SEAL care a durat opt luni, sesiune de antrenamente în care cedează 80% din candidaţi. Al doilea pas a fost făcut de O’Neill în 2011, atunci când şi-a depus dosarul pentru a face parte din exclusivistul grup SEAL Team Six, cel mai înalt nivel de aspiraţie pentru un militar din marina americană.

„Cei de aici se duc către cele mai serioase misiuni. După ce ajunge aici, un membru al SEAL dispare, atât el cât şi familia lui. Poţi sta cât vrei tu“, a spus Robert O’Neill, care şi-a atras critici în comunitatea militară americană după ce a afirmat public că este cel care l-a lichidat pe Bin Laden.

Cu un sertar plin de decoraţii şi cu prezenţă în cele mai dure medii de operaţiuni militare din lume, americanul ţine acum cuvântări publice în care îşi împărtăşeşte experienţele şi schiţează regulile şi principiile pe care le-a respectat şi care pot fi extrapolate în mediul de afaceri.

„Un om poate avea maxim trei îndatoriri. Când ajungi la a patra sarcină, înseamnă că ceva se poate pierde pe drum“, a spus fostul militar.

Structurarea responsabilităţilor şi delegarea vin însă la pachet cu încrederea în ceialţi membri ai echipei. Chiar dacă în business viaţa nu atârnă de un fir de aţă şi un pas greşit nu face diferenţa dintre viaţă şi moarte, aici deciziile greşite pot costa însă milioane de dolari.

„Intram noaptea în case unde puteau fi atentatori sinucigaşi şi au fost, unde puteau fi trăgători, şi au fost. Când intram în acele case trebuia să am grijă numai la ce se întâmpla în partea mea de responsabilitate“, a spus O’Neill.

Spatele lui era asigurat de alţi membri ai echipei sale, iar el, la rândul lui, proteja alt coleg.

“În spatele meu era tatăl celei mai bune prietene a fetiţei mele. Am fost norocos să merg la serviciu cu oameni mai buni decât mine”, a spus el.

Fostul puşcas a afirmat şi că asumarea şi învăţarea din eşecuri sunt pietre de hotar în parcursul către orice obiectiv.

“Un instrument bun de invăţare este eşecul. Ştiţi de ce? Pentru că toţi eşuăm în fiecare zi, este doar o chestiune de asumare a acestui lucru. Important este să vă întrebaţi cum să nu eşuaţi, ce puteţi învăţa din eşecuri”, a încheiat americanul.

"Staţi aproape de oamenii care au succes şi vedeţi ce fac. Se duc la sală? Se trezesc dimineaţa? La ce oră îşi beau cafeaua?"

 

“Am decis într-un sfert de secundă să îl ucid pe Osama Bin Laden. Pe atentatorii sinucigaşi îi impuşti în gură”.

Operaţiunea “Suliţa lui Neptun” i-a asigurat un loc în istoria militară americanului Robert O’Neill, unul dintre cei 23 de puşcaşi marini care au coborât din elicoptere în curtea casei în care se ascundea liderul al-Qaeda şi cel mai temut terrorist al lumii. De atunci au trecut patru ani fără o zi, iar americanii au astăzi alte ţinte, dar războiul contra terorii continuă.

“Am crezut că este o misiune fără întoarcere. Am crezut că vom muri cu toţii”, a spus Robert O’Neill.

Misiunea din noaptea zilei de 2 mai 2011  a fost punctul culiminant a unei vânători de zece ani pe care comunitatea de informaţii americană a derulat-o pentru prinderea celui responsabil pentru atacurile sinucigaşe de la 11 septembrie 2001 şi nu numai.

În teren, totul s-a terminat în mai puţin de o oră după ce membrii trupelor speciale au eliminat rând pe rând teroriştii înarmaţI din cele trei etaje ale fortăreţei din Abbottabad, Pakistan.

La ultimul etaj, teroristul numărul unu al lumii era alături de trei femei din familia sa, pe care le-a şi folosit ca scut împotriva militarilor americani.

“Am crezut că au veste de suicid cu explozibil. Am văzut ca este înalt, slab, atunci într-un sfert de secundă am decis să trag. Pe teroriştii sinucigaşi îi impuşti în gură, altfel pot conecta firele de la vestele explozive”, a povestit O’Neill jurnaliştilor români.

Operaţiunea de eliminare a lui Osama bin Laden a fost derulată de grupul SEAL Team Six, din cadrul trupelor speciale americane, după ce au fost analizată şi opţiunea a arunca în aer casa în care se ascundea teroristul.

Seal Team Six este un grup cu 200  - 300 de membri, care sunt selectaţi dintre cei mai buni militari din cadrul trupelor SEAL, una dintre cele mai dure grupe de operaţiuni militare din lume alături de Spetznaz (Rusia), SAS (Marea Britanie) sau commandourile navale franceze.

 

Cele mai importante zece declaraţii făcute la Bucureşti de Robert O’Neill, fost membru al celebrelor trupe speciale SEAL Team Six:

@ Am înteles cum să ne întelegem unii cu alţii în echipă. Am realizat că dacă ne comportăm bine unii cu ceilalţi vom funcţiona bine. Ficare era propriul lui şef, nimeni nu vrea să lucreze pentru un om de nimic.

@ Singurul plan perfect este cel care rămâne în camera în care a fost conceput. În momentul în care ieşi afară totul se schimbă.

@ Am învăţat să scoatem emoţiile din procesul de luare a deciziilor.

@ Nu renunţati niciodată, indiferent cât de greu este. Oamenii renunţă chiar atunci când sunt aproape de îndeplinirea obiectivului. Tot timpul spun asta: nu aveţi o viaţă rea, aveţi doar o zi proastă.

@ Nu vă complicaţi. Succesul unei misiuni stă în simplitate. Misiunile noastre erau unice. Cineva din comunitatea de informaţii găsea informaţii cu privire la o casă plină de terorişti, ne anunţau, aşteptam lăsarea serii, intram în casa respectivă şi eliminam teroriştii. Dacă se putea, îi capturam. Pe baza a ce aflam, găseam o nouă casă plină de terorişti în care să întrăm în seara următoare.

@ Am fost norocos să merg la serviciu cu oameni care au fost mai buni decât mine.

@ Staţi aproape de oamenii care au succes şi vedeţi ce fac. Se duc la sală? Se trezesc dimineaţa? La ce oră îşi beau cafeaua?

@ Învăţaţi să delegaţi responsabilităţi. Învăţaţi să îi lăsaţi pe oameni să îşi facă treaba.

@ Un om poate avea maximum trei îndatoriri. Când ajungi la a patra sarcină, înseamnă că ceva se poate pierde pe drum.

@ Cu cât vorbeam mai puţin, cu atât mai bine lucram. Când termini ce ai de zis, nu mai spune nimic altceva.