Firmele de leasing încep să-şi revină. Vânzările sunt cu 25% mai mari decât recuperările

Autor: Liviu Popescu 01.06.2015

Companiile de leasing financiar, care au avut afaceri de 350 mil. euro în primul trimestru din acest an, au recuperat  în perioada ianuarie-martie circa 700 de autovehicule şi echipamente de la clienţii care nu şi-au mai achitat ratele lunare şi în acelaşi interval de timp au vândut aproximativ 560 de bunuri din stocul de active reposedate, potrivit datelor asociaţiei societăţilor financiare - ALB.

Numărul activelor reposedate a scăzut cu 27% faţă de primul trimestru al anului trecut, în timp ce numărul bunurilor revândute s-a redus cu 21%.

Firmele de leasing au recuperat în primele trei luni peste 400 de autovehicule de la clienţii rău-platnici, în scădere cu circa 170 de unităţi faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Comparativ cu nivelul din primul trimestru al anului 2013, numărul vehiculelor reposedate este de trei ori mai mic.

 Volumul restanţelor a scăzut la 47 mil. euro la finalul lunii martie, cu aproape o cincime sub nivelul din urmă cu un an.

Piaţa de leasing este controlată de companiile afiliate unor bănci mari, ca UniCredit Leasing, Raiffeisen Lea­sing, BRD Sogelease sau BCR Leasing.