Acţiunile „mici“ şi-au luat revanşa în luna mai cu creşteri şi de 28%. VIDEO

Autor: Roxana Pricop 01.06.2015

Titlurile companiilor Teraplast (TRP), Zentiva (SCD) şi Aerostar (ARS), denumite şi „small-caps“ din cauza capitalizării şi lichidităţii reduse, au surprins plăcut investitorii cu randamente de până la 28% luna trecută, în condiţiile în care prin­cipalii indici bur­­sieri au stagnat, iar titlurile companiilor lichide şi-au luat un respiro după „mini-raliul“ de pe bursă din aprilie.

Bursa de la Bu­cureşti a evoluat în luna mai sub semnul lichidităţii reduse şi al aversiunii la risc a investitorilor străini, situaţie alimentată de incertitudinile din regiune privind o posibilă ieşire a Greciei din zona euro.  Rulajele cu acţiuni pe piaţa locală au scăzut semnificativ luna trecută, până la 451,6 milioane de lei (101 mil. euro), cu 38% mai puţin decât în aprilie şi la jumătate faţă de rulajul din luna mai 2014. Lipsa ofertelor de acţiuni sau a unui plasament privat care să ţină trează atenţia investitorilor s-a văzut pe bursă, tranzacţiile din luna mai fiind cel mai slab rulaj din iunie 2013.

Acţiunile producătorului de profile PVC Teraplast au crescut cu 28% în mai, după ce compania a anunţat vân­zări peste aşteptări la începutul anului şi a trecut pe profit în primul trimestru.

Pro­­ducătorul de me­dica­men­te Zentiva a câş­tigat 20%, avans susţinut de propunerea de dividende pentru anul în curs.