Ultima şansă pentru a prinde dividendele Transelectrica sau BVB

Autor: Radu Bostan 02.06.2015

Săptămâna aceasta oferă ultima ocazie pentru investitorii care doresc să încaseze dividendele anunţate de Transelectrica, dar încă nu deţin în portofoliu titlurile TEL. În afară de transportatorul de energie, în cazul altor patru companii tranzacţiile efectuate săptămâna aceasta sunt ultimele care vor determina cine este luat în calcul la distribuţia de dividende.

Trei dintre firmele ale căror perioade de eligibilitate pentru dividende expiră în această săptămână se află printre „blue-chips“, cele mai mari şi mai lichide acţiuni ale bursei. Prima, în ordine cronologică, este Bursa de Valori Bucureşti (BVB). Pentru a beneficia de dividendele BVB, investitorii va trebui să cumpere titlurile operatorului bursei fie astăzi, fie cel târziu mâine, astfel ca data de decontare a tranzacţiei (la două zile după operaţiunea din piaţă) să coincidă cu data de înregistrare fixată de acţionari, adică 5 iunie.

Investitorii sunt liberi să vândă acţiunile în data ex-dividend, adică cu o zi lucrătoare înainte de data de înregistrare, 4 iunie în cazul BVB, urmând să beneficieze totuşi de dividende.