Statul ar trebui să facă achiziţii centralizate şi s-ar face economii importante la buget

Autor: Roxana Rosu 01.06.2015
Statul ar putea face economii importante la buget dacă ar centraliza sistemul de achiziţii publice, măcar la nivel judeţean, dacă la nivel naţional este mai greu de realizat având în vedere interesele mari care se învârt în jurul unei pieţe care depăşeşte 10 miliarde de euro pe an din achiziţii de bunuri şi servicii.
 
„Statul nu are un sistem centralizat de achiziţii. Fiecare instituţie, autoritate are propriul sistem de achiziţii, nu o entitate centrală. Pentru că nu există cineva care să îşi asume ca pentru binele României să supere anumite grupuri de interese“, a declarat la ZF Live Bogdan Chiriac, responsabil cu achiziţiile la Raiffeisen Bank. El a făcut aceste declaraţii la ZF Live în nume personal, de specialist în achiziţii, afirmaţiile lui neexprimând poziţia băncii.
 
„În 2015, statul a bugetat in­vestiţii de  44,8 mld lei, aproape 10 mld. euro. Să zicem că 10% sunt pierderi din cauze politice, prin spăgi. Acel miliard nu se mai întoarce la buget“, a fost concluzia lui.
 
Cheltuielile cu bunuri şi servicii ale statului (exemplu: consumabile, servicii de pază sau de curăţenie, bilete de avion etc.) sunt diferite de cele de investiţii (infra­structură, de exemplu).
 
Comparativ, în cazul achiziţiilor din sistemul privat, pierderile sunt mult mai mici. Bogdan Chiriac a explicat că proceduri există în ambele părţi, şi la stat şi la privat, dar ce diferă este motivaţia din spatele achiziţiei.