Ce câştigă de fapt băncile din cardurile de credit cu „rate fără dobândă“

Autor: Liviu Popescu 02.06.2015

Reţeta turcească de rată fără dobândă pentru cumpărăturile plătite cu cardul de credit a fost preluată de multe bănci în ultimii ani, dar în realitate ceea ce este promovat ca fiind fără dobândă este valabil doar în cazul unei părţi a clienţilor, restul nereuşind să plătească rata integral la timp şi ajungând astfel sub povara ratelor de dobândă de 25-30% pe an.

Banca Transilvania spune că ponderea plăţilor în rate efectuate de posesorii de carduri de credit ai BT în primul trimestru din totalul tranzacţiilor de cum­părături (atât din ţară, cât şi din străină­tate) este sub 5%.

Oficialii Băncii Transilvania spun că tranzacţiile de plată în rate cu cardul de credit s-au dublat în primul trimestru, dar în continuare reprezintă numai 10% din plăţile cu cardul de credit. „Clienţii optează pentru acest beneficiu în special pentru tranzacţiile de valori mari“, au declarat reprezentanţii BT.

WikiZF: Profilul companiei Banca Transilvania

Jumătate din deţinătorii de carduri de credit emise de BT rambursează integral suma totală de plată până la data scadentă. Ceilalţi clienţi bun-platnici achită doar o parte din datorie, ceea ce înseamnă că pentru valoarea rămasă plătesc dobândă, care ajunge la aproape 30% pe an.

Modelul de rate fără dobândă a fost lansat pe piaţa locală la începutul anilor 2000 de turcii de la Credit Europe, care spun că în primul trimestru din acest an au înregistrat tranzaţii prin această facilitate de plată de aproximativ 90 milioane de lei (20 mil. euro). „În ultimii trei ani am observat o evoluţie clar ascendentă a preferinţelor clienţilor pentru plata în rate. Vorbim despre o creştere de 25% în primul trimestru comparativ cu aceeaşi perioadă din 2014“, a declarat Gabriela Stanciu, head of credit cards division al Credite Europe Bank.

Modelul de rate fără dobândă a fost preluat în ultimii ani şi de băncile mari precum BCR, BRD (prin divizia BRD Finance), Banca Transilvania, Raiffeisen, Bancpost sau Alpha Bank.

Clientul nu plă­teşte dobânda dacă achită rata lunară integral în perioada de graţie. Banca realizează un venit din utilizarea cardului chiar dacă deţi­nă­torul nu plăteşte dobândă, datorită comisionului încasat de la comerciantul care a vândut bunul sau serviciul care face obiectul tranzacţiei.

Pe de altă parte, comisioanele de administrare, adică cele suportate de client, pentru cardurile care oferă astfel de facilităţi sunt mai mari decât cele cu funcţii de bază.

Numărul de carduri cu funcţie de credit, cu sau fără facilitate de rate fără dobândă, se ridica la 2,3 milioane de unităţi la finele lunii martie. Deţinătorii de astfel de carduri au efectuat plăţi de 1,4 miliarde de lei (315 mil. euro) în primul trimestru, în urcare cu 200 mil. lei faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor agregate de BNR.