Sondaj BNR: Două treimi din companii nu se împrumută de la bănci din cauza comisioanelor şi dobânzilor prea mari

Autor: Liviu Popescu 03.06.2015
Aproape două treimi dintre companiile care au participat la un sondaj derulat de BNR au raportat că nu au contractat credite bancare în perioada octombrie 2014-martie 2015, invocând ca motive principale pentru această situaţie cerinţele privind valoarea sau tipul ga­ran­ţiei, nivelul ridicat al dobânzilor şi co­misioanelor, precum şi clauzele contractuale.

Sondajul are la bază un chestionar transmis unui eşantion de 10.500 de firme, 85% dintre acestea fiind firme mici şi mijlocii.

În general, nivelul ridicat al fiscalităţii, concurenţa şi lipsa cererii sunt principalele probleme cu care se confruntă companiile, notează specialiştii BNR. Ponderea firmelor care au declarat că accesul la finanţare reprezintă o problemă este de 16%.

Majoritatea companiilor cu credite în lei se finanţează cu o rată a dobânzii între 4 şi 8% (55% dintre companiile cu credite în lei) şi majoritatea companiilor cu credite în euro plătesc o rată medie a dobânzii între 2% şi 6% (68% dintre companiile cu credite în euro).

„Capacitatea companiilor de a face faţă unor evoluţii nefavorabile privind rata dobânzii este scăzută, dar cunoaşte o îmbunătăţire comparativ cu exerciţiul anterior. Aproximativ o treime din companii spun că ar fi afectate de o majorare între unu şi trei puncte procentuale a ratei dobânzii, atât la lei, cât şi la euro, categoria celor care indică problematic un şoc de până la un punct procentual fiind în scădere“, notează specialiştii BNR.

Totodată, firmele continuă să se baze preponderent pe finanţare internă. Astfel, 44% dintre respondenţi au optat pentru reinvestirea profitului sau vânzarea de active ca sursă de finanţare, inclusiv acele companii care au indicat o scădere a a profitului în perioada de referinţă (35% dintre firmele în această situaţie).

Firmele au spus că intenţionează să îşi menţină sau să îşi reducă gradul de îndatorare bancară. Dintre companiile chestionate, 64% au răspuns că nu ar lua un credit în lei, iar 68% nu ar lua un credit în euro, indiferent de cost.

Specialiştii BNR spun că firmele din agricultură şi cele din industrie au înregistrat cele mai mari ponderi ale companiilor care au aplicat şi au primit integral sumele solicitate.

Băncile locale aveau credite acordate companiilor de 107 mld. lei la finele lunii aprilie, în scădere cu opt miliarde de lei faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Creditele în lei acordate de bănci companiilor cumula în aprilie 53 mld. lei, în creştere cu 1%, în timp ce împrumuturile în valută s-au prăbuşit cu 14% în ultimul an, la echivalentul a 54 mld. lei.