Urmează rate mai mici pentru cei cu credite în lei: dobânda Robor este la un nou minim

Autori: Liviu Popescu , Ciprian Botea 04.06.2015

Dobânda Robor cu scadenţa la trei luni, referinţa pentru costul creditelor de retail în lei, a scăzut ieri la minimul istoric de 1,25% pe an, ceea ce ar trebui să se reflecte în perioda următoare şi în costul împrumuturilor în lei în condiţiile în care în această lună cele mai multe bănci îşi vor actualiza ratele creditelor cu dobânzi variabile.

În ultimele trei luni, costul leilor a traversat mai multe perioade puternice de volatilitate şi depăşise chiar pragul de 1,5% pe an, cum ar fi la finele lunii martie. În acea perioadă, costul leilor urcase din cauza regularizărilor impozitelor pe profit aferente anului trecut. În martie a avut loc precedenta rundă de actualizare a dobânzilor.

Pentru un credit ipotecar Prima casă de valoare medie, respectiv 200.000 de lei (45.000 de euro), o scădere cu un sfert de punct procentual a costului leilor înseamnă practic o economie lunară de 30 de lei. Creditele Prima casă se vând la o marjă de 2,5% peste nivelul Robor la trei luni.

ostul leilor a fost influenţat în ultimele săptămâni şi de decizia surprinzătoare a BNR de la începutul lunii mai de a reduce dobânda de politică monetară cu încă un sfert de punct procentual la minimul istoric de 1,75% pe an. Atunci, costul leilor era la 1,4% pe an.