Adio Banca Ion Ţiriac. Omul de afaceri îşi vinde şi ultimele 45% din acţiuni la Unicredit Ţiriac italienilor, care promit că vor face o ofertă şi pentru primii acţionari de la BCIT, care mai deţin 4,4% din bancă

Ziarul Financiar 04.06.2015
"Ţiriac Holdings Ltd. îşi vinde cele 45 de procente din UniCredit Ţiriac Bank S.A. către UniCredit Bank Austria AG. Ca rezultat, capitalul deţinut de UniCredit Bank Austria AG in UniCredit Ţiriac Bank S.A. creşte de la 50,6% la 95,6%. Finalizarea tranzacţiei este preconizată înainte de sfârşitul lunii iunie 2015. Părţile acordului au agreat să nu dezvăluie preţul de vânzare sau oricare alte detalii ale tranzacţiei. UniCredit Bank Austria AG ia in considerare formularea unei oferte acţionarilor minoritari ai UniCredit Ţiriac Bank S.A. pentru a le achiziţiona acţiunile deţinute", a anuntat aseara Unicredit Austria.

Carlo Vivaldi, Vicepreşedinte al Consiliului de Supraveghere al UniCredit şi Şeful Diviziei Europa Centrală şi de Est a UniCredit Bank Austria AG, a spus: “Aş dori să-i mulţumesc lui Ion Ţiriac şi reprezentanţilor Ţiriac Holding pentru colaborarea excelentă şi pentru angajamentul arătat în ultimii ani. În urma achiziţiei de la Royal Bank of Scotland a portofoliilor de clienţi de retail şi corporate din România, continuăm acum să ne consolidăm şi să ne extindem poziţia pe piaţa din România prin această tranzacţie.”

UniCredit Ţiriac Bank are o reţea formată din 180 de sucursale şi aproximativ 3.350 de angajaţi. După valoarea activelor, instituţia de credit ocupă poziţia a şasea în sistemul bancar românesc, cu o cotă de piaţă de 7,17%. Anul trecut, banca a avut un profit net în urcare cu 7%, la 80,3 milioane lei, şi venituri operaţionale cu 2,1% mai mici, de 1,3 miliarde lei (293,4 milioane euro).

"România este o piaţă atractivă, care se încadrează pe o tendinţă crescătoare, al cărei PIB este previzionat să crească în 2015 cu 2,7%1. Ca ţară din Uniunea Europeană orientată spre exporturi, România ar trebui să poată beneficia pe deplin de avantajele competitive, de cadrul general favorabil al legăturilor economice strânse cu Germania, în vreme ce politica BCE de relaxare cantitativă generată de programul de cumpărare de obligaţiuni şi active din zona euro ar trebui să stimuleze fluxurile de capital şi să ţină nivelul costului de finanţare scăzut", notează banca.

Instituţia a funcţionat sub de­numirea Banca Comercială Ion Ţiriac din 1991 până la 31 august 2006, când a fuzionat prin absorbţie cu HVB Bank România SA - banca absorbită, iar timp de un an a activat sub denumirea Banca Comercială HVB Ţiriac SA, până la 1 iunie 2007 când a fuzionat prin absorbţie cu UniCredit România SA - banca absorbită, din care a rezultat UniCredit Ţiriac.

După ieşirea omului de afaceri din acţionariatul băncii, grupul italian va analiza dacă va mai păstra, cel puţin pentru o perioadă, denumirea UniCredit Ţiriac Bank.

Ion Ţiriac este unul dintre cei mai bogaţi români, cu o avere estimată la peste 800 de milioane de euro. Omul de afaceri controlează un grup de firme specializat în mai multe domenii, precum auto, imobiliare, servicii financiare, leasing sau transport aerian.

Divizia Auto Ţiriac Holdings include Ţiriac Auto, importatorii (Hyundai Auto România, Premium Auto, M Car Trading, Romcar), Ţiriac Auto Rulate şi Auto Stop. Pe partea de real estate, Ţiriac deţine Clubul Rezidenţial Stejarii şi Residenz, trei centre de afaceri (centrul Ţiriac, Nouveau şi Vama Poştei), 18 showroomuri în Bucureşti şi în ţară, spaţii comerciale (Metro Punct Piatra Neamţ) şi Praktiker din Târgu-Mureş, clădirea flotei de aeronave din Otopeni şi 1.100 de hectare în spaţii intravilane în întreaga ţară.

 

Pe lângă participaţia de 45% din UniCredit Ţiriac Bank, grupul Ţiriac mai controlează prin altele 44% din compania de asigurări Allianz Ţiriac, 25% din servicii de handling pe Aeroportul Internaţional Henri Coandă şi 15% din grupul de retail Metro România.

 

La 31 decembrie 2014, valoarea totală a creditelor acordate de UniCredit Ţiriac Bank era de 16,97 miliarde de lei (3,78 miliarde de euro).