Europa continuă ofensiva împotriva giganţilor americani din IT: Skype, anchetat pentru că nu a lăsat autorităţile belgiene să înregistreze conversaţii

Autor: Luiza Chiroiu 04.06.2015

Skype, serviciul de apeluri şi mesagerie online deţinut de Microsoft, a fost chemat de o instanţă judecătorească din Belgia să explice de ce nu a permis autorităţilor belgiene să înregistreze conversaţiile dintre doi suspecţi într-o anchetă penală.

Procurorii belgieni argumentează că Skype este un operator telecom şi că trebuie să se supună legislaţiei naţionale care reglementează acest sector.

Potrivit legislaţiei din Belgia, operatorii telecom pot fi amendaţi cu până la 24.000 euro dacă nu sprijină o investigaţie a autorităţilor, atunci când li se cere expres acest lucru.

Cazul în care este implicat Skype ar putea aduce schimbări importante în industria comunicaţiilor, întrucât ar putea stabili dacă serviciul Skype trebuie să suporte rigorile reglemetărilor la care sunt supuse şi companiile telecom tradiţionale, a spus un purtător de cuvânt al instanţei, citat de The Wall Street Journal.

Mai mulţi operatori de telecomunicaţii din Europa se plâng că serviciile de similare oferite pe internet, cum cunt Skype şi WhatsApp, beneficiază de un tratament special, întrucât nu plătesc taxe şi nu sunt reglementate precum companiile telecom. Cu toate acestea, serviciile online au acces la reţelele operatorilor tradiţionali.

Autorităţile europene iau astfel la ochi un alt gigant american din IT, Microsoft, după ce cu doar două luni în urmă, Comisia Europeană a acuzat Google în mod formal pentru că abuzează de poziţia dominantă pe care o deţine pe piaţa motoarelor de căutare din Europa favorizând "în mod sistematic" serviciul Google shopping pentru compararea preţurilor produselor în detrimentul altor instrumente asemănătoare.

Procuratura belgiană a deschis o anchetă după ce Skype a refuzat cererea autorităţilor belgiene de a înregistra conversaţiile pe care doi suspecţi le-au purtat prin intermediul serviciului. Procuratura nu a vrut să dea detalii în legătură cu ancheta în care cei doi suspecţi sunt implicaţi.

„Toată chestiunea se va concentra pe a stabili dacă legislaţia (pentru industria telecom – n.r.) se aplică şi pentru Skype sau nu”, a afirmat purtătorul de cuvânt al curţii de judecată.

În replică, reprezentanţii companiei deţinute de Microsoft au arătat că este de datoria Skype să păstreze confidenţialitatea convorbirilor utilizatorilor săi şi au pus sub semnul întrebării autoritatea curţii din Belgia, întrucât compania este înregistrată în Luxemburg.

„Aplicarea legii joacă un rol important în menţinerea siguranţei publice, dar, în acelaşi  timp, legea trebuie să protejeze şi intimitatea personală şi să respecte graniţele internaţionale”, a afirmat un purtător de cuvânt al Skype.

Skype trebuie să se prezinta în faţa instanţei belgiene în 10 iunie.

Uniunea Europeană vrea să schimbe legislaţia din industria de telecomunicaţii pentru a face încă un pas în crearea pieţei digitale unice, despre care oficialii europeni cred că ar putea revitaliza economia Bătrânului Continent.

Andrus Ansip, vicepreşedintele Comisiei Europene care conduce proiectul pieţei digitate unice, a spus că verifică plângerile companiilor în legătură cu serviciile online, care trebuie să îndeplinească mai puţine obligaţii decât operatorii tradiţionali.

„Vrem să rezolvăm aceste chestiuni, dar nu pot să vă dau soluţii concrete în acest moment”, a afirmat Ansip într-un interviu pentru The Wall Street Journal.